Pulled pork czyli następca hamburgera
Pulled porkt czyli rwana, grillowana wieprzowina długo pieczona. Podana w brioszce z dodatkiem sosu barbecue z surówką z kapusty. To amerykański grillowany klasyk, który stał się ostatnio modny, nie bez powodu ponieważ jest nieziemsko pyszny. Zachęcam Panie do przygotowania tego dania dla swoich mężczyzn, będą wniebowzięci 🙂
Pulled porkt czyli następca hamburgera
Drukuj przepisSkładniki
- Mięso:
- -około 1 kg łopatki wieprzowej
- -łyżeczka soli
- -pieprz
- -łyżeczka ostrej papryki
- -łyżeczka czosnku granulowanego
- -łyżeczka słodkiej papryki
- -łyżka ostrej musztardy
- -2 łyżki oleju
- Bułki:
- -250 ml ciepłej wody
- -15 g świeżych drożdży
- -1/3 szklanki mleka
- -łyżka cukru
- -450 g mąki pszennej
- -4 łyżki masła
- -2 duże jaja
- Surówka z kapusty:
- -1/4 główki czerwonej kapusty
- -1/4 główki białej kapusty
- -1 marchewka
- -1 czerwona cebula
- -100 ml majonezu
- -50 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- -skórka i sok z połowy cytryny
- -łyżka octu winnego
- -łyżka musztardy francuskiej
- -sól, pieprz
- Dodatkowo:
- -ogórki konserwowe
- -majonez
- -sos barbecue
Przygotowanie
Mięso:
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, nacieramy nią dokładnie mięso z każdej strony. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 2 łyżki oleju. Smażymy mięso z każdej strony do zrumienienia. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą lub olejem. Pieczemy w piekarniku (przykrytym folia aluminiową) nagrzanym do 150 stopni i pieczemy około 4 - 5 godzin do momentu aż mięso zacznie się rozpadać.
Upieczone mięso rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki, przekładamy z powrotem ba blaszkę, dodajemy kilka łyżek sosu barbecue i mieszamy. Przekładamy do wyłączonego piekarnika aby mięso było nadal ciepłe.
Bułki:
W misce mieszamy ciepłą wodę i mleko, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Do drugiej, większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, jajka i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne. Odstawiamy w misce, przekryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie je wyrabiamy (tylko chwilę). Następnie dzielimy na 12 równych części. Formujemy w kule i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.
Surówka z kapusty:
Kapusty myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski. W mniejszej miseczce mieszamy składniki na sos: majonez, jogurt grecki, skórkę i sok z połowy cytryny, ocet winny, musztardę i przyprawy. Gotowy sos przelewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Przekładamy do lodówki.
Wykonanie:
Bułki przekrawamy na pół, spód smarujemy majonezem. Na niej układamy mięso, surówkę, ogórki konserwowe pokrojone w cienkie paseczki. Polewamy majonezem i przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy.
Smacznego 🙂
Notatki
PS: Przygotujcie składniki przynajmniej na 2 porcje na osobę, aby nie było rozczarowania gdy mąż/chłopak poprosi o jeszcze jednego 😀
3 komentarze
Marzena
9 października 2015 at 12:26Wygląda pysznie. Bardzo ciekawy przepis 🙂
Marta
14 października 2015 at 21:28Polecam, hamburger z takim mięsem smakuje rewelacyjnie 🙂
Klaudii
3 stycznia 2019 at 14:23Polecam. Robiłam od A do Z z przepisu i wszystkim smakowalo! Burgery sie już przejadly,a to jest super alternatywa. Zostajemy przy przepisie❤