Dania obiadowe/ Makarony

Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową

Przepyszne i proste danie obiadowe pochodzące z kuchni włoskiej. Makaron spaghetti z cukinią i boczkiem wymieszany z masą jajeczno- śmietanową z dodatkiem sera. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam 🙂

karbonarakarbonara2

Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -400 g makaronu spaghetti
  • -300 g boczku
  • -2 cebule
  • -1 ząbek czosnku
  • -2 duże cukinie
  • -4 duże jajka
  • -80 ml śmietany kremówki (18 %)
  • -100 g sera żółtego
  • -sól, pieprz
  • -tymianek, oregano

Przygotowanie

Jajka mieszamy z śmietanką i startym serem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki następnie w paseczki. Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy na patelni. Po kilku minutach dodajemy cebulę i czosnek drobno posiekany. Smażymy razem i po chwili dodajemy cukinię. Dusimy do miękkości. Wrzucamy makaron, mieszamy z warzywami i boczkiem. Dodajemy masę jajeczną, patelnię ściągamy z ognia i mieszamy (uważamy aby nie zrobiła się jajecznica). Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano.

Podajemy od razu.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type