Przystawki i przekąski/ Street Food

Zakręcone pizzerinki

Pizzerinki w formie zakręconych ślimaczków. Możemy do nich użyć dowolnego nadzienia. U mnie z szynką, salami, pieczarkami oraz żółtym serem. Są pyszne i rozchodzą się w tempie ekspresowym, więc warto przygotować podwójną porcję 🙂 Świetna przekąska na imprezę lub wieczorną kolacje. Pizzerinki podałam z domowym ketchupem z cukinii (przepis niedługo na blogu).

pizzerinkipizzerinki2

Zakręcone pizzerinki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 85

Składniki

  • Ciasto:
  • -350 g mąki pszennej
  • -20 g drożdży
  • -szczypta cukru
  • -około 150 ml ciepłej wody
  • -szczypta soli
  • -2 łyżki oliwy
  • Nadzienie:
  • -plasterki wędliny (u mnie salami i szynka)
  • -100 g żółtego sera
  • -250 g pieczarek
  • -ketchup
  • -bazylia i oregano

Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę cukru oraz ciepłą (nie gorącą) wodę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie dodajemy szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na odrobinie oliwy do odparowania wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkujemy na prostokąt. Smarujemy delikatnie ketchupem, posypujemy ziołami. Układamy plasterki wędliny, podsmażone pieczarki oraz starty żółty ser. Zwijamy w roladę, kroimy w plasterki.

Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.

Podajemy z ketchupem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Lena
    29 sierpnia 2014 at 07:31

    Bardzo apetyczne 🙂 Aż chce się jeść 🙂

  • Reply
    Anna
    29 sierpnia 2014 at 16:40

    Przepyszne ! Już wydrukowalam przepis 😉

  • Reply
    Marzena
    31 sierpnia 2014 at 16:29

    Ale fajne te pizzerinki, super na spotkanie ze znajomymi przy lampce winka, zapisuje sobie przepis 🙂

  • Reply
    AlaL
    24 listopada 2014 at 22:35

    Witam, Chciałabym wypróbować Twój przepis, zastanawia mnie tylko ile suchych drożdży dodać zamiast tych świeżych?

    • Reply
      Marta
      24 listopada 2014 at 22:59

      Drożdży suszonych trzeba dodać 10 g 😉 polecam pizzerinki, są pyszne:)

  • Reply
    Aga
    21 września 2016 at 18:19

    Proponuje piec 20 minut. Zrobiłam wg przepisu i po 22 minutach niestety były juz lekko przypalone 🙁 ale smak i konsystencja ciasta Ok.

    • Reply
      Marta
      22 września 2016 at 20:03

      Wszystko zależy od piekarnika, dlatego czas pieczenia trzeba kontrolować.

  • Reply
    Marta
    5 sierpnia 2017 at 12:57

    Czy można przygotowane pizzerinki trzymać w lodówce? I tuż przed przyjściem gości wsadzić do piekarnika?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.