Pizzerinki w formie zakręconych ślimaczków. Możemy do nich użyć dowolnego nadzienia. U mnie z szynką, salami, pieczarkami oraz żółtym serem. Są pyszne i rozchodzą się w tempie ekspresowym, więc warto przygotować podwójną porcję 🙂 Świetna przekąska na imprezę lub wieczorną kolacje. Pizzerinki podałam z domowym ketchupem z cukinii (przepis niedługo na blogu).
Zakręcone pizzerinki
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -350 g mąki pszennej
- -20 g drożdży
- -szczypta cukru
- -około 150 ml ciepłej wody
- -szczypta soli
- -2 łyżki oliwy
- Nadzienie:
- -plasterki wędliny (u mnie salami i szynka)
- -100 g żółtego sera
- -250 g pieczarek
- -ketchup
- -bazylia i oregano
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę cukru oraz ciepłą (nie gorącą) wodę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na odrobinie oliwy do odparowania wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkujemy na prostokąt. Smarujemy delikatnie ketchupem, posypujemy ziołami. Układamy plasterki wędliny, podsmażone pieczarki oraz starty żółty ser. Zwijamy w roladę, kroimy w plasterki.
Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.
Podajemy z ketchupem.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Lena
29 sierpnia 2014 at 07:31Bardzo apetyczne 🙂 Aż chce się jeść 🙂
Anna
29 sierpnia 2014 at 16:40Przepyszne ! Już wydrukowalam przepis 😉
Marzena
31 sierpnia 2014 at 16:29Ale fajne te pizzerinki, super na spotkanie ze znajomymi przy lampce winka, zapisuje sobie przepis 🙂
AlaL
24 listopada 2014 at 22:35Witam, Chciałabym wypróbować Twój przepis, zastanawia mnie tylko ile suchych drożdży dodać zamiast tych świeżych?
Marta
24 listopada 2014 at 22:59Drożdży suszonych trzeba dodać 10 g 😉 polecam pizzerinki, są pyszne:)
Aga
21 września 2016 at 18:19Proponuje piec 20 minut. Zrobiłam wg przepisu i po 22 minutach niestety były juz lekko przypalone 🙁 ale smak i konsystencja ciasta Ok.
Marta
22 września 2016 at 20:03Wszystko zależy od piekarnika, dlatego czas pieczenia trzeba kontrolować.
Marta
5 sierpnia 2017 at 12:57Czy można przygotowane pizzerinki trzymać w lodówce? I tuż przed przyjściem gości wsadzić do piekarnika?