Muszle ze szpinakiem w sosie serowym
Muszle szpinakowe to danie dla fanów szpinaku, ale również dla osób, które jeszcze nie do końca są do niego przekonani 🙂 W tym wydaniu smakuje naprawdę bardzo dobrze. Do farszu szpinakowego dodałam tradycyjnie czosnek i ser feta. Do zapieczenia samych muszli przygotowałam sos serowy na bazie serka topionego i sera żółtego. Danie wyszło baardzo smaczne i myślę, że warto przygotować je na codzienni jak i bardziej okazjonalny obiad 🙂
Muszle ze szpinakiem w sosie serowym
Drukuj przepisSkładniki
- -opakowanie makaronu w kształcie dużych muszli (250 g)
- -500 g szpinaku
- -opakowanie sera fety (270 g)
- -4 ząbki czosnku
- -łyżeczka oregano
- -łyżeczka ziół prowansalskich
- -pieprz
- Sos serowy:
- -2 opakowania serków topionych (2 x po 100 g)
- -200 ml śmietany kremówki 30 %
- -50 ml mleka
- -50 g startego sera żółteg
- -sól, pieprz
- -łyżeczka tymianku
- -masło
Przygotowanie
Muszle gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i studzimy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i szklimy go przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy posiekany i umyty szpinak. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Gdy szpinak zmięknie i odparuje z niego woda, dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy pieprzem i ziołami. Odstawiamy.
Sos serowy:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę i mleko. Dodajemy serki topione i ser żółty. Cał czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy i zdejmujemy z ognia.
Piekarnik nagrzewany do 180 stopni.
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Muszle nadziewany farszem szpinakowym, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch polewamy sosem serowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Gosia
28 października 2017 at 21:55Bardzo dobre muszle. Wszystkim smakowało. Na pewno jeszcze je zrobię :-).
Martyna
6 września 2018 at 09:39Świetny przepis na sos! Spróbowałam i jest naprawdę pyszny! Nie miałam wielkich muszli, ale świderki nie zmieniły smaku potrawy 🙂