Boże Narodzenie/ Dania obiadowe/ Dania z ryb

Łosoś z sosem śliwkowym i salsą z mango i śliwki

Łosoś z sosem śliwkowym i salsą z mango i śliwki podany z kaszą kuskus. Bardzo smaczna i elegancka propozycja na obiad. Przepis zaczerpnęłam z strony Kwestii smaku. Polecam każdemu 🙂

Łosoś z sosem śliwkowym i salsą z mango i śliwki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • Łosoś:
  • -około 300 g filetu z łososia
  • -sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa, ocet balsamiczny, cukier trzcinowy
  • Sos śliwkowy:
  • -150 g śliwek
  • -3 łyżki octu balsamicznego
  • -2 łyżki cukru
  • -1 łyżka soku z cytryny
  • -1/4 łyżeczki chili
  • -cynamon
  • -sól, pieprz
  • Salsa:
  • -50 g śliwek
  • -1 mango
  • -liście mięty
  • -1 łyżka soku z cytryny
  • -łyżeczka oliwy
  • -1 łyżeczka cukru
  • Kasza kuskus:
  • -szklanka kaszy kuskus
  • -szklanka wody
  • -sól, pieprz
  • -łyża masła

Przygotowanie

Łosoś:

Odciąć skórę z łososia. Filet podzielić na dwie części. Przyprawić solą oraz pieprzem. W misce wymieszać 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego i łyżeczkę cukru. Włożyć filety z łososia, wymieszać i odstawić do zamarynowania.

Sos śliwkowy:

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Przekładamy do rondelka, dodajemy ocet balsamiczny, cukier, sok z cytryny, chili, cynamon, sól oraz pieprz. Miksujemy blenderem na gładki sos. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut.

Salsa z mango i śliwki

Mango obieramy, kroimy w kosteczkę. Śliwki wypestkować, pokroić w kostkę i wymieszać w misce z mango. Dodać posiekaną miętą, łyżkę soku z cytryny, łyżeczką oliwy i cukru.

Kasza kuskus:

Kuskus przekładamy do małego rondelka. Zalewamy szklanką wrzącej wody, dodajemy przyprawy, masło i mieszamy. Przykryć pokrywką i odstawić na około 15 minut do napęcznienia.

Łosoś:

Patelnię grillową rozgrzewamy dodając oliwę. Smażymy filety z każdej strony po około 4 minuty.

Wykonanie:

Na talerzu układamy kaszę kuskus, filet z łososia oraz salsę z mango i śliwki. Polewamy sosem śliwkowym.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    jula
    8 października 2014 at 11:21

    świetna jesienna propozycja!

    • Reply
      Marta
      9 października 2014 at 22:43

      Zgadza się. Szkoda, że sezon na śliwki powoli dobiega końca. Całe szczęście, że porobiłam zapasy śliwek i zamroziłam kilka woreczków.

  • Reply
    filizanka-smakow
    8 października 2014 at 13:17

    ale pysznie wygląda…

    • Reply
      Marta
      9 października 2014 at 22:39

      Dzięki, smakował jeszcze lepiej:) Polecam przepis 🙂

  • Reply
    marcela
    9 października 2014 at 13:37

    Łał! ale połączenie smaków! BOMBA!

    • Reply
      Marta
      9 października 2014 at 22:37

      Wyszło bardzo smakowite danie. To jeden z lepszych łososi jaki jadłam 🙂

  • Reply
    Marzena
    12 października 2014 at 17:46

    Ale super obiadek, pyszności 🙂

    • Reply
      Marta
      14 października 2014 at 16:57

      Smakował wyśmienicie 🙂 Polecam 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.