Dziś zrobiłam sałatkę z kiełbaską chorizo, mozzarellą, suszonymi pomidorami, cebulą, kukurydzą oraz kaparami. Dobrane przeze mnie składniki doskonale pasowały do siebie i stworzyły bardzo fajny smak. Polecam jako przekąskę w ciągu dnia, np. z kromką chrupkiego pieczywa.
Sałatka z chorizo, mozzarellą i suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -sałata lodowa
- -kawałek kiełbasy chorizo (można użyć też podsmażonego salami)
- -1 kulka sera mozzarella
- -kilka suszonym pomidorów pokrojonych w paseczki
- -1 czerwona cebula
- -pół puszki kukurydzy
- -łyżka kaparów
- Sos:
- -3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- -łyżka miodu
- -łyżka musztardy dijon
- -tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie
Kiełbasę chorizo kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni do wytopienia się tłuszczu. Studzimy.
Sałatę rwiemy lub kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski, dodając chorizo, mozzarellę pokrojoną w kostkę, pomidory suszone, cebule pokrojoną w pół plasterki, kukurydzę oraz kapary.
Sos:
W moździerzu mieszamy olej z suszonych pomidorów, mód, musztardę oraz przyprawy.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę, mieszamy i podajemy.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Ann
9 października 2014 at 22:09Można powiedzieć, że to jest Twoje autorskie danie? wygląda jak z restauracji.. 😉
Marta
9 października 2014 at 22:31Tak, to sałatka mojego autorstwa 🙂