Boże Narodzenie/ Domowe wyroby/ Pasztety/ Święta/ Wielkanoc

Domowy pasztet z żurawiną

Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu.

Domowy pasztet

Drukuj przepis
Czas gotowania: 180

Składniki

  • -700 g łopatki wieprzowej
  • -500 g piersi z kurczaka
  • -500 g wątróbki drobiowej
  • -350 g boczku
  • -6 liści laurowych
  • -6 ziarenek ziela angielskiego
  • -5 ziarenek czarnego pieprzu
  • -pęczek włoszczyzny
  • -3 cebule
  • -2 ząbki czosnku
  • -1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • -1,5 łyżeczki soli
  • -niecała łyżeczka pieprzu
  • -3-4 łyżki suszonego majeranku
  • -3 łyżki suszonego tymianku
  • -2 duże jajka
  • Dodatkowo:
  • -garść żurawiny
  • -masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie

Łopatkę i pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej pokrojoną łopatkę oraz pierś z kurczaka, obraną włoszczyznę, ziela angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu do miękkości wyjmując wcześniej warzywa oraz pierś z kurczaka. Ugotowane warzywa i mięso odkładamy do całkowitego ostygnięcia.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy na niej cebulę, czosnek oraz boczek. Wątróbkę myjemy, dokładnie osuszamy i również podsmażamy na patelni. Wszystko studzimy.

Łopatkę, pierś z kurczaka, warzywa (marchew, seler, pietruszka), boczek z cebulą oraz wątróbkę mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do dużej miski. Dodajemy majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jajka. Wyrabiamy dokładnie rękami. Pod koniec dodajemy żurawinę.

Masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Wyrównujemy wierzch.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około godzinę. Studzimy w foremce kilka godzin.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    8 października 2014 at 10:44

    Pyszny i do tego z żurawinką. Mniam rewelacja 🙂

    • Reply
      Marta
      9 października 2014 at 22:43

      Domowy smakuje najlepiej 🙂

  • Reply
    ania
    24 lutego 2018 at 20:06

    Szukalam przepisu na pasztet z zurawina. Nie ma ich wiele w internecie. Ten mi sie spodobal. Mam jednak zasade, ze zawsze robie to, co ma pozytywne komentarze. Tutaj niestety ich zabraklo. Mimo tego postananowilam zaryzykowac. I nie zaluje! Udal sie wysmienicie (nie jest ani troche suchy). Postanowilam napisac opinie, aby inni sie nie obawiali i skorzystali, bo naprawde warto. POLECAM!

  • Reply
    Czesia
    11 marca 2018 at 19:16

    Zrobiłam, wyszedł pyszny! Polecam przepis!

  • Reply
    kasia
    8 maja 2018 at 18:00

    Rewelacyjny przepis, Robiłam jest pyszny

  • Reply
    Beti
    4 października 2018 at 09:51

    Ile foremek z tego wychodzi ?jedna czy dwie?

  • Reply
    Moniajezdrowo
    12 maja 2019 at 22:15

    Oj zjadłabym. Zapraszam również na mój blog. Każdego dnia nowe przepisy. Każdy może gotować. https://moniajezdrowo.blogspot.com/

  • Reply
    Anna
    24 czerwca 2019 at 16:10

    Wygląda cudownie! Jaki robot kuchenny nadaje się do tego typu przepisów? Każdy, który potrafi dobrze mielić? Używam Kenwooda jakby co 😉

  • Reply
    Jotka
    9 kwietnia 2020 at 12:41

    W przepisie nie ma bułki namaczanej w wywarze. Jest nie potrzebna?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.