Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu.
Domowy pasztet
Drukuj przepisSkładniki
- -700 g łopatki wieprzowej
- -500 g piersi z kurczaka
- -500 g wątróbki drobiowej
- -350 g boczku
- -6 liści laurowych
- -6 ziarenek ziela angielskiego
- -5 ziarenek czarnego pieprzu
- -pęczek włoszczyzny
- -3 cebule
- -2 ząbki czosnku
- -1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- -1,5 łyżeczki soli
- -niecała łyżeczka pieprzu
- -3-4 łyżki suszonego majeranku
- -3 łyżki suszonego tymianku
- -2 duże jajka
- Dodatkowo:
- -garść żurawiny
- -masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie
Łopatkę i pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej pokrojoną łopatkę oraz pierś z kurczaka, obraną włoszczyznę, ziela angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu do miękkości wyjmując wcześniej warzywa oraz pierś z kurczaka. Ugotowane warzywa i mięso odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy na niej cebulę, czosnek oraz boczek. Wątróbkę myjemy, dokładnie osuszamy i również podsmażamy na patelni. Wszystko studzimy.
Łopatkę, pierś z kurczaka, warzywa (marchew, seler, pietruszka), boczek z cebulą oraz wątróbkę mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do dużej miski. Dodajemy majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jajka. Wyrabiamy dokładnie rękami. Pod koniec dodajemy żurawinę.
Masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około godzinę. Studzimy w foremce kilka godzin.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Marzena
8 października 2014 at 10:44Pyszny i do tego z żurawinką. Mniam rewelacja 🙂
Marta
9 października 2014 at 22:43Domowy smakuje najlepiej 🙂
ania
24 lutego 2018 at 20:06Szukalam przepisu na pasztet z zurawina. Nie ma ich wiele w internecie. Ten mi sie spodobal. Mam jednak zasade, ze zawsze robie to, co ma pozytywne komentarze. Tutaj niestety ich zabraklo. Mimo tego postananowilam zaryzykowac. I nie zaluje! Udal sie wysmienicie (nie jest ani troche suchy). Postanowilam napisac opinie, aby inni sie nie obawiali i skorzystali, bo naprawde warto. POLECAM!
Czesia
11 marca 2018 at 19:16Zrobiłam, wyszedł pyszny! Polecam przepis!
kasia
8 maja 2018 at 18:00Rewelacyjny przepis, Robiłam jest pyszny
Beti
4 października 2018 at 09:51Ile foremek z tego wychodzi ?jedna czy dwie?
Moniajezdrowo
12 maja 2019 at 22:15Oj zjadłabym. Zapraszam również na mój blog. Każdego dnia nowe przepisy. Każdy może gotować. https://moniajezdrowo.blogspot.com/
Anna
24 czerwca 2019 at 16:10Wygląda cudownie! Jaki robot kuchenny nadaje się do tego typu przepisów? Każdy, który potrafi dobrze mielić? Używam Kenwooda jakby co 😉
Jotka
9 kwietnia 2020 at 12:41W przepisie nie ma bułki namaczanej w wywarze. Jest nie potrzebna?