Boże Narodzenie/ Domowe wyroby/ Pasztety/ Święta/ Wielkanoc

Domowy pasztet z żurawiną

Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu.

Domowy pasztet

Drukuj przepis
Czas gotowania: 180

Składniki

  • -700 g łopatki wieprzowej
  • -500 g piersi z kurczaka
  • -500 g wątróbki drobiowej
  • -350 g boczku
  • -6 liści laurowych
  • -6 ziarenek ziela angielskiego
  • -5 ziarenek czarnego pieprzu
  • -pęczek włoszczyzny
  • -3 cebule
  • -2 ząbki czosnku
  • -1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • -1,5 łyżeczki soli
  • -niecała łyżeczka pieprzu
  • -3-4 łyżki suszonego majeranku
  • -3 łyżki suszonego tymianku
  • -2 duże jajka
  • Dodatkowo:
  • -garść żurawiny
  • -masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie

Łopatkę i pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej pokrojoną łopatkę oraz pierś z kurczaka, obraną włoszczyznę, ziela angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu do miękkości wyjmując wcześniej warzywa oraz pierś z kurczaka. Ugotowane warzywa i mięso odkładamy do całkowitego ostygnięcia.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy na niej cebulę, czosnek oraz boczek. Wątróbkę myjemy, dokładnie osuszamy i również podsmażamy na patelni. Wszystko studzimy.

Łopatkę, pierś z kurczaka, warzywa (marchew, seler, pietruszka), boczek z cebulą oraz wątróbkę mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do dużej miski. Dodajemy majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jajka. Wyrabiamy dokładnie rękami. Pod koniec dodajemy żurawinę.

Masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Wyrównujemy wierzch.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około godzinę. Studzimy w foremce kilka godzin.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    8 października 2014 at 10:44

    Pyszny i do tego z żurawinką. Mniam rewelacja 🙂

    • Reply
      Marta
      9 października 2014 at 22:43

      Domowy smakuje najlepiej 🙂

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type