Boże Narodzenie/ Dania obiadowe/ Dania z ryb/ Święta/ Wielkanoc

Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego

Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na podanie łososia. Puree z jabłek i kopru włoskiego z grillowanym łososiem tworzy bardzo zgrany duet. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla a dokładnie z przepisu Pascala. Polecam

 

 

losos_z_koprem2losos_z_koprem3losos_z_koprem

Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -filet z łososia
  • -4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych
  • -1 koper włoski, drobno posiekany
  • -1 łyżka rodzynki
  • -0,5 łyżeczki nasiona kolendry
  • -0,5 łyżeczki kminku
  • -sól, pieprz
  • -1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
  • Sos:
  • -1 szalotka, pokrojona w piórka
  • -100 ml śmietany 30%
  • Dodatkowo:
  • -160 g ryżu basmati
  • -oliwa z oliwek

Przygotowanie

Koper włoski kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do garnka z koprem włoskim. Następnie dolewamy 250 ml wody, mieszamy całość i dusimy na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu.

Rodzynki moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 10 minut.

Całość miksujemy blenderem, dodajemy wcześniej namoczone rodzynki oraz rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos:

Szalotkę kroimy w piórka. Smażymy na patelni na oliwie, do zeszklenia. Dodajemy śmietanę, gotujemy do momentu zredukowania sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną kolendrą. Mieszamy i odstawiamy.

Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu.

Łosoś:

Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Grillujemy na grillu lub patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.

Na talerz wykładamy 1 łyżkę puree z jabłek i kopru. Układamy rybę, polewamy ją sosem. Przystrajamy listkami kopru włoskiego. Obok układamy ryż. Podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    21 kwietnia 2015 at 20:49

    Martuś jestem pewna, że ten łosoś jest pyszny 🙂 bardzo lubię tą rybkę 🙂

    • Reply
      Marta
      24 kwietnia 2015 at 23:26

      Marzenko, łosoś w tym wydaniu smakuje rewelacyjnie 🙂 Polecam zrobić kiedyś 🙂

  • Reply
    Marta
    22 kwietnia 2015 at 06:38

    Łosoś- pyszna rybka, oj chętnie bym zjadła taki obiadek 🙂

  • Reply
    Megly
    23 kwietnia 2015 at 06:27

    Uwielbiam łososia. Chyba w każdej postaci. Ale taki grillowany jest wyjątkowo pyszny. No i jeszcze to puree- jestem go bardzo ciekawa. Smak musi być wspaniały. Jabłuszka i koper- wyimaginowany miks, zaskoczył mnie z całą pewnością. Danie nie dość, że na pewno bardzo smaczne, to jeszcze pięknie podane. Pozdrowieńka cieplutkie. Megly.

    • Reply
      Marta
      24 kwietnia 2015 at 23:28

      Łosoś jest moją ulubioną rybką 🙂 a z puree smakuje na prawdę bardzo pysznie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    http://cynamon.net.pl
    23 kwietnia 2015 at 07:49

    Piękne danie! Chętnie bym zjadła 😉

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    24 kwietnia 2015 at 08:52

    Idealne danie dla mnie 🙂

  • Reply
    Z Majeczką wkuchni
    25 kwietnia 2015 at 18:52

    Ale swietny pomysł, rybki uwielbiam

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.