Bułki/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Gryczane bułeczki na maślance

Witajcie kochani 🙂 Wracam do was po malutkiej przerwie z nowymi przepisami. W najbliższym czasie postaram się nadrobić zaległości co oznacza, że pojawi się sporo nowych przepisów.  Zachęcam więc do śledzenia mojego blogu. A tym czasem zapraszam was na bułeczki gryczane, które możecie przygotować na najbliższe śniadanie. Mają charakterystyczny smak, więc polecam je dla miłośników kaszy gryczanej ponieważ mają podobny do niej smak.

 

Gryczane bułeczki na maślance

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • -1/4 szklanki letniej wody
  • -2 łyżki miodu
  • -2 łyżki cukru
  • -2 szklanki (500 ml) maślanki, lekko podgrzanej
  • -1/4 szklanki stopionego masła
  • -1,5 szklanki mąki gryczanej
  • -4 szklanki mąki pszennej
  • -1,5 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
  • -nasiona do posypania

Przygotowanie

Z drożdży, wody i cukru robimy rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pozostałe składniki przekładamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, mieszamy. Wyrabiamy gładkie ciasto (może się kleić, lecz nie dosypujmy więcej mąki). Odkładamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułki, delikatnie podsypując mąką. Układać je na oprószonej mąką blaszce (lub wyłożoną papierem do pieczenia), przykryć ponownie i pozostawić do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem, posypać nasionami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Studzimy na kratce.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.