Bułki/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Bułki pszenne z twarożkiem wiejskim

Doskonałe bułeczki z dodatkiem twarożku wiejskiego. Bardzo puszyste, mięciutkie w środku. Najlepsze w dniu pieczenia, polecam.

bulkibulki3

Bułki pszenne z twarożkiem wiejskim

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -28 g świeżych drożdży
  • -1/2 szklanki ciepłej wody (40 - 45ºC)
  • -1/4 szklanki brązowego cukru
  • -2 łyżeczki soli
  • -2 łyżki stopionego masła
  • -1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)
  • -2 jaja
  • -2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • -2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • - jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania bułek
  • -sezam, mak, siemię lniane - do posypania

Przygotowanie

W dużej misce wymieszać drożdże z cukrem i letnią wodą. Odstawić na 5 minut, aż drożdże się spienią. Dodać sól, masło, twarożek (zmiksowany blenderem razem z śmietanką), jajka oraz mąkę. Wymieszać i wyrobić dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto (można w maszynie do chleba). Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować 70 - 80 gramowe bułeczki. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w pewnej odległości od siebie (sporo urosną). Przykryć, pozostawić na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami. Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC, aż bułeczki się przyrumienią. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Milena
    14 sierpnia 2014 at 23:34

    Zabieram jedną z makiem 😉 Domowe pieczywo jest zdecydowanie najlepsze!

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie 🙂

    • Reply
      Marta
      17 sierpnia 2014 at 03:14

      Zgadzam się w 100 % z tobą. Dziękuje, na pewno zajrzę 🙂

  • Reply
    Domi
    15 sierpnia 2014 at 10:55

    Takich bułeczek chyba jeszcze nie robiłam – muszę koniecznie spróbować! 🙂

    • Reply
      Marta
      17 sierpnia 2014 at 02:36

      Polecam, są bardzo dobre 🙂 Wszystkim bardzo smakowały 🙂

  • Reply
    BETINA
    13 października 2014 at 18:20

    Mieszkam w Szwecji i pieczywo jest tutaj bardzo drogie, dlatego sama piekę chleb, a te bułeczki wyglądają wyśmienicie i na pewno je upiekę
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    • Reply
      Marta
      14 października 2014 at 17:10

      Swoje pieczywo jest najlepsze. Jestem pewna, że bułeczki posmakują 😉

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.