Bułki/ Domowa Piekarnia

Puszyste bułeczki

Puszyste bułeczki

Pyszyste bułeczki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Składniki:
  • -1 szklanka letniego mleka
  • -110 g miękkiego masła
  • -1 łyżka cukru
  • -2 jajka, roztrzepane
  • -3/4 łyżeczki soli
  • -4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
  • -3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
  • Dodatkowo:
  • -jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania

Przygotowanie

Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na około 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

Przepis z "moje wypieki"

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Search
Generic filters