Bułki/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Bułeczki owsiane

Pyszne bułeczki z płatkami owsianymi i miodem. Są bardzo puszyste i mięciutkie. Pasują do dżemów, wędlin czy serów. Świeżo upieczone smakują bez żadnych dodatków. Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla, przepisy Pawła Małeckiego”. Książka zawiera dużo świetnych przepisów, które będę stopniowo wykonywać w swojej kuchni. Gorąco zachęcam was do wypróbowania przepisu na te bułeczki, ponieważ smakują super! Na chwilę obecną to nasz ulubiony przepis na bułki 🙂

Bułeczki owsiane

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -60 g płatków owsianych, zmielonych (ja użyłam płatków firmy Kłos-Pol)
  • -20 g miodu (ja użyłam miodu Wileńskich)
  • -20 g masła, roztopionego
  • -1/2 łyżeczki soli
  • -200 ml mleka, 3,2 %, ciepłego
  • -15 g drożdży
  • -320-350 ml mąki pszennej tortowej
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko
  • -płatki owsiane w całości- do posypania bułeczek

Przygotowanie

Do miski wsypujemy zmielone płatki owsiane, dodajemy miód, roztopione masło, sól oraz ciepłe mleko (3/4 ilości, resztę zostawiamy do rozpuszczenia drożdży).

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w pozostałej ilości ciepłego mleka i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Dodajemy również przesianą mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy je na 10-12 części i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.

Studzimy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    9 kwietnia 2015 at 18:18

    Fantastyczne bułeczki, idealne na śniadanko 🙂

  • Reply
    Agnieszka, Kulinaria na obcasach
    9 kwietnia 2015 at 20:11

    Ależ wspaniale się prezentują! Mmmmm… aż się chce jeść 🙂

    • Reply
      Marta
      15 kwietnia 2015 at 02:51

      Dziękuję bardzo 🙂 bułeczki zachwyciły nas smakiem 🙂

  • Reply
    Megly
    9 kwietnia 2015 at 20:57

    Wyglądają- i na pewno smakują- o wiele lepiej niż te sklepowe. Przynajmniej wiadomo, co się je. A jeszcze ten miód- z chęcią bym się skusiła. Moja mama piecze chleb, ale muszę jej poddać pomysł na te bułeczki. Pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Reply
      Marta
      15 kwietnia 2015 at 02:53

      Podaj koniecznie, jestem pewna, że będą wam smakowały 🙂 pozdrawiam

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    10 kwietnia 2015 at 09:36

    Wspaniałe bułeczki, świetne po prostu! 🙂

    • Reply
      Marta
      15 kwietnia 2015 at 02:47

      Dzięki 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    12 kwietnia 2015 at 09:07

    Na pyszne śniadanko idealne

  • Reply
    napiecyku
    12 kwietnia 2015 at 21:44

    Twoje domowe bułeczki pachną, aż u mnie 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.