Pyszne bułeczki z płatkami owsianymi i miodem. Są bardzo puszyste i mięciutkie. Pasują do dżemów, wędlin czy serów. Świeżo upieczone smakują bez żadnych dodatków. Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla, przepisy Pawła Małeckiego”. Książka zawiera dużo świetnych przepisów, które będę stopniowo wykonywać w swojej kuchni. Gorąco zachęcam was do wypróbowania przepisu na te bułeczki, ponieważ smakują super! Na chwilę obecną to nasz ulubiony przepis na bułki 🙂
Bułeczki owsiane
Drukuj przepisSkładniki
- -60 g płatków owsianych, zmielonych (ja użyłam płatków firmy Kłos-Pol)
- -20 g miodu (ja użyłam miodu Wileńskich)
- -20 g masła, roztopionego
- -1/2 łyżeczki soli
- -200 ml mleka, 3,2 %, ciepłego
- -15 g drożdży
- -320-350 ml mąki pszennej tortowej
- Dodatkowo:
- -1 jajko
- -płatki owsiane w całości- do posypania bułeczek
Przygotowanie
Do miski wsypujemy zmielone płatki owsiane, dodajemy miód, roztopione masło, sól oraz ciepłe mleko (3/4 ilości, resztę zostawiamy do rozpuszczenia drożdży).
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w pozostałej ilości ciepłego mleka i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Dodajemy również przesianą mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy je na 10-12 części i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Studzimy.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Marzena
9 kwietnia 2015 at 18:18Fantastyczne bułeczki, idealne na śniadanko 🙂
Agnieszka, Kulinaria na obcasach
9 kwietnia 2015 at 20:11Ależ wspaniale się prezentują! Mmmmm… aż się chce jeść 🙂
Marta
15 kwietnia 2015 at 02:51Dziękuję bardzo 🙂 bułeczki zachwyciły nas smakiem 🙂
Megly
9 kwietnia 2015 at 20:57Wyglądają- i na pewno smakują- o wiele lepiej niż te sklepowe. Przynajmniej wiadomo, co się je. A jeszcze ten miód- z chęcią bym się skusiła. Moja mama piecze chleb, ale muszę jej poddać pomysł na te bułeczki. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Marta
15 kwietnia 2015 at 02:53Podaj koniecznie, jestem pewna, że będą wam smakowały 🙂 pozdrawiam
domowacukierniaewy.blox.pl
10 kwietnia 2015 at 09:36Wspaniałe bułeczki, świetne po prostu! 🙂
Marta
15 kwietnia 2015 at 02:47Dzięki 🙂
z majeczką w kuchni
12 kwietnia 2015 at 09:07Na pyszne śniadanko idealne
napiecyku
12 kwietnia 2015 at 21:44Twoje domowe bułeczki pachną, aż u mnie 🙂