Placki, pierogi, naleśniki/ Śniadania i kolacje

Placuszki z jabłkiem

Lubicie takie placuszki? Ja bardzo 🙂 Plasterki jabłek usmażyłam w cienkim, lekko chrupiącym cieście, które wyszły rewelacyjnie. W sam raz na poranne śniadanie 🙂 Na pewno Wam posmakują 🙂

Placuszki z jabłkiem

Placuszki z jabłkiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -2 jabłka
  • -1 jajko
  • -1/2 szklanki mleka
  • -3/4 szklanki mąki pszennej
  • -1 cukier waniliowy
  • -cynamon
  • -szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • -olej do smażenia

Przygotowanie

Białko ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę.

W misce mieszamy mleko z żółtkiem, dodajemy mąkę, cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( w razie konieczność dodać odrobinę mleka bądź mąki). Ja do ciasta zawsze dodaję odrobinę octu, żeby placki nie wchłaniały tłuszczu.

Jabłka obieramy, wydrążamy nasiona. Kroimy w plasterki. Każdy plasterek zanurzamy w cieście, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni z olejem do uzyskania złotego koloru.

Po usmażeniu placuszki układamy na ręczniku papierowym do odsączenia tłuszczu.

Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    29 października 2014 at 09:56

    Pyszne placuszki. Ja takie uwielbiam. Narobiłaś mi smaka 🙂

  • Reply
    filizanka-smakow
    29 października 2014 at 15:39

    ale pychotki tutaj 🙂 uwielbiam takie połączenia.

  • Reply
    kulinarna148
    29 października 2014 at 16:31

    Ja również uwielbiam, szczególnie na weekendowe śniadanie. Pycha.

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    29 października 2014 at 21:17

    Pyszności! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type