Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem to pyszne i bardzo proste danie z cukinii z dodatkiem sosu chrzanowego i wędzonego łososia. Możemy podawać je na ciepło lub zimno. Doskonałe na obiad, przekąskę lub kolację 🙂 Zamiast sosu chrzanowego możemy użyć zwykłej śmietany lub jogurtu. Polecam 🙂
Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem
Drukuj przepisSkładniki
- -2 średniej wielkości cukinie
- -pół cebuli
- -2 jajka
- -5-6 łyżek mąki pszennej
- -sól, pieprz
- Dodatkowo:
- -100 g jogurtu greckiego
- -2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
- -100 g wędzonego łososia
- -koperek
Przygotowanie
Cukinię ścieramy na tarce (ze skórką). Posypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Cebulę również ścieramy na tarce. Dodajemy do miski jajka i mąkę. Mieszamy i doprawiamy. Patelnię z dodatkiem oleju rozgrzewamy. Nakładamy po jednej łyżce ciasta, rozsmarowujemy i smażymy z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia tłuszczu. Podajemy na talerzu z dodatkiem sosu (lub śmietany) i wędzonego łososia. Wierzch posypujemy koperkiem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
KOZIOL
9 października 2017 at 10:54Taka wersja placuszków z cukinii jest moją ulubioną. Chyba wiem co będzie dziś na obiad 🙂
Halina
13 kwietnia 2021 at 17:35Kuszące 🙂