Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki/ Przystawki i przekąski

Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem

Pyszne i bardzo proste placuszki z cukinii z dodatkiem sosu chrzanowego i wędzonego łososia.  Możemy podawać je na ciepło lub zimno. Doskonałe na obiad, przekąskę lub kolację 🙂 Zamiast sosu chrzanowego możemy użyć zwykłej śmietany lub jogurtu. Polecam 🙂

Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem

Drukuj przepis
Ilość porcji: 2-4

Składniki

  • -2 średniej wielkości cukinie
  • -pół cebuli
  • -2 jajka
  • -5-6 łyżek mąki pszennej
  • -sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • -100 g jogurtu greckiego
  • -2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
  • -100 g wędzonego łososia
  • -koperek

Przygotowanie

Cukinię ścieramy na tarce (ze skórką). Posypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Cebulę również ścieramy na tarce. Dodajemy do miski jajka i mąkę. Mieszamy i doprawiamy. Patelnię z dodatkiem oleju rozgrzewamy. Nakładamy po jednej łyżce ciasta, rozsmarowujemy i smażymy z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia tłuszczu. Podajemy na talerzu z dodatkiem sosu (lub śmietany) i wędzonego łososia. Wierzch posypujemy koperkiem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Search

Wszystkie...

Filter by Custom Post Type