Dania mięsne/ Dania obiadowe

Pomidory faszerowane ryżem i kurczakiem

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pomidory faszerowane ryżem, piersią z kurczaka i warzywami. To idealne danie na lekki obiad. Do farszu możemy dodać dowolne, ulubione warzywa. Takie pomidory smakują przepysznie! 🙂


Pomidory faszerowane ryżem i kurczakiem

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60

Składniki

  • -10 dużych, twardych pomidorów
  • -200 g ryżu (2 torebki)
  • -500 g piersi z kurczaka
  • -przyprawa do gyrosa
  • -olej do smażenia
  • -1 cebula
  • -2 ząbki czosnku (drobno posiekanego)
  • -1 czerwona papryka
  • -1 mała cukinia
  • -2 łyżki pesto bazyliowego
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, smażymy na patelni z dodatkiem oleju na rumiany kolor. Przekładamy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy kilka minut do miękkości. Całość mieszamy z ryżem. Dodajemy pesto, doprawiamy i mieszamy.

Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze. Środek wydrążamy (nie będzie nam potrzebny). Każdy pomidor dokładnie nadziewamy nadzieniem, przykrywamy kapeluszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Search

Wszystkie...

Filter by Custom Post Type