Dania mięsne/ Dania obiadowe

Pomidory faszerowane ryżem i kurczakiem

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pomidory faszerowane ryżem, piersią z kurczaka i warzywami. To idealne danie na lekki obiad. Do farszu możemy dodać dowolne, ulubione warzywa. Takie pomidory smakują przepysznie! 🙂


Pomidory faszerowane ryżem i kurczakiem

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60

Składniki

  • -10 dużych, twardych pomidorów
  • -200 g ryżu (2 torebki)
  • -500 g piersi z kurczaka
  • -przyprawa do gyrosa
  • -olej do smażenia
  • -1 cebula
  • -2 ząbki czosnku (drobno posiekanego)
  • -1 czerwona papryka
  • -1 mała cukinia
  • -2 łyżki pesto bazyliowego
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, smażymy na patelni z dodatkiem oleju na rumiany kolor. Przekładamy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy kilka minut do miękkości. Całość mieszamy z ryżem. Dodajemy pesto, doprawiamy i mieszamy.

Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze. Środek wydrążamy (nie będzie nam potrzebny). Każdy pomidor dokładnie nadziewamy nadzieniem, przykrywamy kapeluszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search

Wszystkie...

Generic filters
Filter by Custom Post Type