Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pomidory faszerowane ryżem, piersią z kurczaka i warzywami. To idealne danie na lekki obiad. Do farszu możemy dodać dowolne, ulubione warzywa. Takie pomidory smakują przepysznie! 🙂
Ryż gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, smażymy na patelni z dodatkiem oleju na rumiany kolor. Przekładamy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy kilka minut do miękkości. Całość mieszamy z ryżem. Dodajemy pesto, doprawiamy i mieszamy. Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze. Środek wydrążamy (nie będzie nam potrzebny). Każdy pomidor dokładnie nadziewamy nadzieniem, przykrywamy kapeluszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut. Smacznego 🙂
Pomidory faszerowane ryżem i kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
Przygotowanie
1 Komentarz
KOCH
18 października 2020 at 19:22Wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że bardzo smaczne danie. Smakowało całej mojej rodzinie. To ciekawa opcja zarówno na obiad jak i na kolację. Nie przepadałam nigdy za pomidorami na ciepło, ale w takiej wersji nawet mnie przekonały. Bardzo smaczne i jak najbardziej polecam ten przepis 🙂