Dania mięsne/ Dania obiadowe

Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym

Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym.
Dzisiaj zapraszam Was na pulpety nadziewane serkiem topionym w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa. Delikatne kuleczki mięsne nadziane kremowym serkiem topionym smakują wyśmienicie. Pulpety w sosie koperkowym występują w polskich domach od lat. Ja trochę urozmaiciłam je dodając do środka po kosteczce sera topionego, dzięki czemu nabrały fajnego smaku.

Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4

Składniki

  • -0,5 kg mięsa mielonego
  • -1 cebula
  • -1 jajko
  • -2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka
  • -sól, pieprz
  • -majeranek, zioła prowansalskie
  • -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie 100 g) *
  • -bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • -1-2 łyżki mąki pszennej
  • -olej do smażenia
  • -pęczek posiekanego koperku
  • -natka pietruszki

Przygotowanie

Do miski przekładamy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną i odciśniętą kajzerkę) oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy. Serek topiony kroimy wzdłuż na pół, a następnie w kostki (około 1 x 1 cm ). Kawałek serka odkładamy do sosu. Mięso dzielimy na 12 części. Każdą kulkę mięsa spłaszczamy, w środek wkładamy kostkę sera, formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na patelni do zrumienia. Podsmażone kotlety przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dodajemy kawałek pozostawionego serka, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodać posiekany koperek i zestawić z ognia.

Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Smacznego 🙂

Notatki

*kawałek serka odłożyłam i dodałam do sosu

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Katarzyna Pelkowska
    3 sierpnia 2018 at 13:04

    Wyglądają naprawdę pysznie. Chętnie sprawdzę czy tak samo smakuję 😉

  • Reply
    Julita Kaczmarek
    13 sierpnia 2018 at 13:10

    Ulala, taki przepis na wtorkowy obiad jest chyba koniecznością! 🙂 Pulpeciki wyglądają genialnie 🙂

  • Reply
    Karolina
    14 sierpnia 2018 at 09:43

    Z serkiem topionym? Ciekawa propozycja, nigdy nie miałam okazji jeszcze spróbować takiego typu dania z serem topionym. Przepis zapisuję i jeszcze dziś postaram się wykorzystać!!

  • Reply
    Kamila Wiska
    16 sierpnia 2018 at 07:46

    Pulpeciki wyglądają bardzo apetycznie i pewnie tak smakują. Do takiej wersji dodałabym jeszcze może trochę warzyw. Osobiście preferuję opcję z sosem pieczarkowym – wyglądają równie pysznie ! 🙂

  • Reply
    przybory kuchenne
    16 sierpnia 2018 at 20:34

    o, sos koperkowy brzmi dobrze. z chęcią wypróbuję

  • Reply
    Monika
    17 sierpnia 2018 at 07:21

    Przepis kuszący oj kuszący bo w miarę prosty i szybki w przygotowaniu. Więcej zieleni, znacznie więcej zieleni kochana. Byłoby jeszcze smaczniej jak sądzę <3

  • Reply
    Aleksandra
    20 sierpnia 2018 at 07:47

    Ja bym wypróbowała takie danie w połączeniu z ryżem brązowym. Ciekawe jak te smaki by się połączyły. Wygląda na to, że dziś na obiad u mnie pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym <3

  • Reply
    Karolina
    25 sierpnia 2018 at 13:57

    Dzisiaj na obiad u mnie pulpety z serkiem topionym 😉 bardzo dobre. Uwielbiam Pani Blog <3 Jestem młoda mężatka i zawsze staram wymyślać coś nowego i to dzięki Pani zawsze mi się udaje. Pozdrawiam gorąco i czekam na kolejne przepisy :))

  • Reply
    Sara
    30 sierpnia 2018 at 07:13

    Znakomity pomysł na dobry, zdrowy, polski obiad. Jak nic nie pokrzyżuje mi planów przepis wykorzystam przy najbliższej “obiadowej” okazji. Więcej takich przepisów proszę!

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search

    Wszystkie...

    Generic filters
    Filter by Custom Post Type