Dania bezmięsne/ Dania obiadowe

Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczonymi ziemniaczkami

Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Są to przepyszne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pieczarek, cukinii oraz papryki. To fajna propozycja dla osób które nie jedzą mięsa ale również dla tych, którym znudziło się ciągłe jedzenie kotletów mięsnych. Bardzo nam posmakowały i na pewno zagoszczą na stałe w naszym menu 🙂 Przepis na te kotleciki podejrzałam na blogu u Marzenki, której bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis.
Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami, które wyglądają bardzo ciekawie i smakują rewelacyjnie. Na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są miękkie. Dodatkowo zrobiłam surówkę z sałaty lodowej. Polecam.

kotlety_z_kaszykotlety_z_kaszy2

Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczonymi ziemniaczkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 75

Składniki

  • Kotlety:
  • -150 g kaszy jęczmiennej
  • -200 g pieczarek
  • -1 cebula
  • -1 mała cukinia
  • -pół papryki
  • -60 g sera żółtego (startego na tarce o dużych oczkach)
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka majeranku, bazylii oraz tymianku
  • -szczypta chilli w proszku
  • -1 czubata łyżeczka musztardy dijon
  • -2 jajka
  • -5 łyżek bułki tartej
  • Dodatkowo:
  • -olej do smażenia
  • -bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • Pieczone ziemniaki:
  • -8 dużych ziemniaków
  • -4 łyżki masła
  • -sól, pieprz
  • -rozmaryn, tymianek
  • -ostra i słodka papryka
  • -2 ząbki czosnku
  • -żółty ser

Przygotowanie

Kotlety:

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą (pół łyżeczki), mieszamy. Przekładamy na sitko i pozostawiamy na 15 minut do puszczenia soku. Następnie dokładnie odciskamy i przekładamy do kaszy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni, dodając pieczarki starte na tarce o dużych oczkach. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy do kaszy razem z papryką pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli oraz ziołami. Dodajemy ser żółty, musztardę, jajka oraz bułkę tartą. Dokładnie wszystko mieszamy.

Formujemy kotleciki, spłaszczając je delikatnie. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni do zbrązowienia.

Pieczone ziemniaki:

Ziemniaki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Nacinamy plastry głęboko, ale nie do końca, aby ziemniaki się nie rozpadły.

W miseczce mieszamy miękkie masło, dodajemy sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowanym masłem smarujemy każdy ziemniak, rozchylając również plastry. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy tłuszczem, układamy na niej przygotowane ziemniaki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około godzinę. Następnie wyjmujemy ostrożnie formę z piekarnika, posypujemy każdy ziemniak startym żółtym serem. Ustawiamy piekarnik na opcję grill i pieczemy jeszcze około 10-15 minut.

Kotleciki podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    15 października 2014 at 05:24

    Pyszny obiadek. Super te ziemniaczki wyglądają a kotleciki rewelacja. Cieszę się że mogłam być inspiracją 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Reply
      Marta
      15 października 2014 at 06:39

      Dzięki 🙂 smakował rewelacyjnie 😉 pozdrawiam

  • Reply
    filizanka-smakow
    15 października 2014 at 15:00

    to dopiero musi być pyszne !!

    • Reply
      Marta
      18 października 2014 at 08:28

      Było bardzo pyszne 🙂 Polecam 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.