Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski

Pomidory faszerowane kaszą gryczaną z boczkiem i twarogiem

Pomidory faszerowane kaszą gryczana, boczkiem i twarogiem to pyszne danie, które możecie przygotować na obiad lub kolację.

Pomidory faszerowane

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20m

Składniki

  • 4-5 dużych pomidorów
  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g twarogu
  • 1 jajo
  • tymianek i rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Pomidory wydrążamy, pozostawiając kapelusik. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku.

Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiący i wytopi tłuszcz. Przekładamy go do kaszy.

Cebulkę kroimy drobno i dusimy na tłuszczu spod boczku. Przekładamy do kaszy, następnie dodajemy pokruszony twaróg, zioła i wyciśnięty czosnek.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z jajem i napełniamy wydrążone pomidory. Zapiekamy skropione oliwą około 20-25 minut.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type