Dania mięsne/ Dania obiadowe

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Witajcie Kochani po dłuuuuuugiej przerwie. Ostatnio w moim życiu dużo się działo, w domu pojawiła się druga córeczka i na to wszystko nałożyła się przeprowadzka do nowego mieszkania :).

Nie przedłużając chciałam Wam dzisiaj zaproponować szybkie, ale jakże efektowne danie, które zachwyci nie jedno podniebienie. Pierś z kurczaka nadziana pieczarkami zawinięta w ciasto francuskie wychodzi soczysta, delikatna i bardzo smaczna. 

Dodajmy do tego pieczone ziemniaczki oraz ulubioną sałatkę i obiad gotowy. Zapraszam do sprawdzenia przepisu w swojej kuchni 🙂

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4

Składniki

  • Farsz:
  • -300 g pieczarek
  • -1 nieduża cebula
  • -sól, pieprz
  • -masło lub olej
  • Dodatkowo:
  • -4 pojedyncze piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • -sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka
  • -2 opakowania ciasta francuskiego
  • -1 roztrzepane jajko

Przygotowanie

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Podsmażamy cebulę i pieczarki do zrumieniania, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

Każdą pierś z kurczaka nacinamy w środku tworząc kieszeń. Mięso posypujemy przyprawami na zewnątrz i w środku. Do środka każdej piersi nakładamy farsz pieczarkowy, odkładamy na talerz. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta francuskie dzielimy na 4 duże kawałki (z jednego ciasta francuskiego otrzymamy 2 kawałki). Na środku każdego kawałka układamy nadzianą pierś z kurczaka. Po dwóch stronach nacinamy ciasto tworząc paski, którymi otaczamy kurczaka (patrz zdjęcie). Wierzch każdego kawałka smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Smacznego 🙂

Notatki

Do farszu pieczarkowego możecie dodać starty ser typu mozzarella.

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Monika
    20 stycznia 2020 at 22:35

    Wygląda niesamowicie :D. Dodaję do zakładek i z pewnością sobie przygotuję.

  • Reply
    Zdzisław
    21 stycznia 2020 at 09:54

    Przepis jest bardzo prosty, a wygląda pysznie. Dziś nie mam czasu na gotowanie, więc ten przepis będzie idealny na dzisiejszy obiad.

  • Reply
    Barbara
    12 lutego 2020 at 09:44

    Muszę spróbować, bo nie jadłam jeszcze kurczaka w takiej wersji. Bardzo lubię zapiekanki z ciasta francuskiego, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam 😉

  • Reply
    Marysia
    14 lutego 2020 at 13:40

    Ale to wygląda smakowicie. Wow

  • Reply
    Adrian
    22 lutego 2020 at 14:00

    Moja budyniówka i ja już się nie możemy doczekać żeby spróbować tego przepisu. Jako, że nie jestem mistrzem gotowania to taki prosty przepis zdaje się być idealny. No i co najważniejsze – wygląda smacznie 😀

  • Reply
    Karolina
    19 marca 2020 at 15:28

    Same pyszności

  • Reply
    Mila
    19 marca 2020 at 15:36

    Wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje. Będę musiała wypróbować Twój przepis w niedziele. Nie mam talentu do gotowania, ale mam nadzieje, że tym razem mi się uda i wszyscy będą zadowoleni.

  • Reply
    Mońki
    25 maja 2020 at 20:14

    Ja już wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że mojej rodzinie bardzo smakował taki obiad 🙂 często testuję nowe przepisy, bo uwielbiam gotować. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, więc sprawdzi się z pewnością jako “szybki” obiad. Następnym razem dodam jeszcze starty ser 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Search
    Generic filters