Dania mięsne/ Dania obiadowe

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Witajcie Kochani po dłuuuuuugiej przerwie. Ostatnio w moim życiu dużo się działo, w domu pojawiła się druga córeczka i na to wszystko nałożyła się przeprowadzka do nowego mieszkania :).

Nie przedłużając chciałam Wam dzisiaj zaproponować szybkie, ale jakże efektowne danie, które zachwyci nie jedno podniebienie. Pierś z kurczaka nadziana pieczarkami zawinięta w ciasto francuskie wychodzi soczysta, delikatna i bardzo smaczna. 

Dodajmy do tego pieczone ziemniaczki oraz ulubioną sałatkę i obiad gotowy. Zapraszam do sprawdzenia przepisu w swojej kuchni 🙂

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4

Składniki

  • Farsz:
  • -300 g pieczarek
  • -1 nieduża cebula
  • -sól, pieprz
  • -masło lub olej
  • Dodatkowo:
  • -4 pojedyncze piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • -sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka
  • -2 opakowania ciasta francuskiego
  • -1 roztrzepane jajko

Przygotowanie

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Podsmażamy cebulę i pieczarki do zrumieniania, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

Każdą pierś z kurczaka nacinamy w środku tworząc kieszeń. Mięso posypujemy przyprawami na zewnątrz i w środku. Do środka każdej piersi nakładamy farsz pieczarkowy, odkładamy na talerz. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta francuskie dzielimy na 4 duże kawałki (z jednego ciasta francuskiego otrzymamy 2 kawałki). Na środku każdego kawałka układamy nadzianą pierś z kurczaka. Po dwóch stronach nacinamy ciasto tworząc paski, którymi otaczamy kurczaka (patrz zdjęcie). Wierzch każdego kawałka smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Smacznego 🙂

Notatki

Do farszu pieczarkowego możecie dodać starty ser typu mozzarella.

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Monika
    20 stycznia 2020 at 22:35

    Wygląda niesamowicie :D. Dodaję do zakładek i z pewnością sobie przygotuję.

  • Reply
    Zdzisław
    21 stycznia 2020 at 09:54

    Przepis jest bardzo prosty, a wygląda pysznie. Dziś nie mam czasu na gotowanie, więc ten przepis będzie idealny na dzisiejszy obiad.

  • Reply
    Barbara
    12 lutego 2020 at 09:44

    Muszę spróbować, bo nie jadłam jeszcze kurczaka w takiej wersji. Bardzo lubię zapiekanki z ciasta francuskiego, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam 😉

  • Reply
    Marysia
    14 lutego 2020 at 13:40

    Ale to wygląda smakowicie. Wow

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters