Dania mięsne/ Dania obiadowe

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Witajcie Kochani po dłuuuuuugiej przerwie. Ostatnio w moim życiu dużo się działo, w domu pojawiła się druga córeczka i na to wszystko nałożyła się przeprowadzka do nowego mieszkania :).

Nie przedłużając chciałam Wam dzisiaj zaproponować szybkie, ale jakże efektowne danie, które zachwyci nie jedno podniebienie. Pierś z kurczaka nadziana pieczarkami zawinięta w ciasto francuskie wychodzi soczysta, delikatna i bardzo smaczna. 

Dodajmy do tego pieczone ziemniaczki oraz ulubioną sałatkę i obiad gotowy. Zapraszam do sprawdzenia przepisu w swojej kuchni 🙂

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4

Składniki

  • Farsz:
  • -300 g pieczarek
  • -1 nieduża cebula
  • -sól, pieprz
  • -masło lub olej
  • Dodatkowo:
  • -4 pojedyncze piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • -sól, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka
  • -2 opakowania ciasta francuskiego
  • -1 roztrzepane jajko

Przygotowanie

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Podsmażamy cebulę i pieczarki do zrumieniania, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

Każdą pierś z kurczaka nacinamy w środku tworząc kieszeń. Mięso posypujemy przyprawami na zewnątrz i w środku. Do środka każdej piersi nakładamy farsz pieczarkowy, odkładamy na talerz. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta francuskie dzielimy na 4 duże kawałki (z jednego ciasta francuskiego otrzymamy 2 kawałki). Na środku każdego kawałka układamy nadzianą pierś z kurczaka. Po dwóch stronach nacinamy ciasto tworząc paski, którymi otaczamy kurczaka (patrz zdjęcie). Wierzch każdego kawałka smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Smacznego 🙂

Notatki

Do farszu pieczarkowego możecie dodać starty ser typu mozzarella.

Może Ci się spodobać również

28 komentarzy

  • Reply
    Monika
    20 stycznia 2020 at 22:35

    Wygląda niesamowicie :D. Dodaję do zakładek i z pewnością sobie przygotuję.

  • Reply
    Zdzisław
    21 stycznia 2020 at 09:54

    Przepis jest bardzo prosty, a wygląda pysznie. Dziś nie mam czasu na gotowanie, więc ten przepis będzie idealny na dzisiejszy obiad.

  • Reply
    Barbara
    12 lutego 2020 at 09:44

    Muszę spróbować, bo nie jadłam jeszcze kurczaka w takiej wersji. Bardzo lubię zapiekanki z ciasta francuskiego, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam 😉

  • Reply
    Marysia
    14 lutego 2020 at 13:40

    Ale to wygląda smakowicie. Wow

  • Reply
    Adrian
    22 lutego 2020 at 14:00

    Moja budyniówka i ja już się nie możemy doczekać żeby spróbować tego przepisu. Jako, że nie jestem mistrzem gotowania to taki prosty przepis zdaje się być idealny. No i co najważniejsze – wygląda smacznie 😀

  • Reply
    Karolina
    19 marca 2020 at 15:28

    Same pyszności

  • Reply
    Mila
    19 marca 2020 at 15:36

    Wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje. Będę musiała wypróbować Twój przepis w niedziele. Nie mam talentu do gotowania, ale mam nadzieje, że tym razem mi się uda i wszyscy będą zadowoleni.

  • Reply
    Mońki
    25 maja 2020 at 20:14

    Ja już wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że mojej rodzinie bardzo smakował taki obiad 🙂 często testuję nowe przepisy, bo uwielbiam gotować. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, więc sprawdzi się z pewnością jako „szybki” obiad. Następnym razem dodam jeszcze starty ser 🙂

  • Reply
    Xtrees
    10 września 2020 at 11:32

    Czy do przygotowania tego dania można użyć innych części kurczaka?
    Pozdrawiam

  • Reply
    Magdalena
    4 października 2020 at 15:04

    Niby prosty przepis, a wygląda bardzo efektownie i smacznie. Ciekawa odmiana podania piersi z kurczaka oraz ziemniaczków. Na pewno skuszę się na przygotowanie takiego dania przy najbliższej okazji.

  • Reply
    Kamila
    12 października 2020 at 20:21

    Uwielbiam ciasto francuskie w każdym wydaniu, więc na pewno spróbuję zrobić taką pierś z kurczaka. Do tego te drobno krojone ziemniaczki, wyglądają naprawdę efektownie. Jak dla mnie można je też polać sosem na bazie jogurtu naturalnego, będzie na pewno smacznie.

  • Reply
    Katarzyna G
    21 grudnia 2020 at 09:37

    Uwielbiam ten przepis.

  • Reply
    Ewa
    18 stycznia 2021 at 11:32

    Wygląd tego dania jest fantastyczny i pewnie tak samo smakuję. Będę musiała wypróbować Twój przepis.

  • Reply
    Maryś
    2 kwietnia 2021 at 21:31

    Danie świetne a bardzo lubię drób więc będzie doskonałe na obiad dziękuje:)

  • Reply
    modelsmile
    16 lutego 2022 at 17:45

    drób w takiej postaci wygląda interesująco 🙂

  • Reply
    Anetamama2
    4 czerwca 2022 at 17:29

    Mega ciekawe połączenie, mi to już się znudziła pierś w bułce ciągle ten sam smak. A tu w takim chrupiącym cieście francuskim. Na pewno wypróbuje moje dzieciaki powinny być szczęśliwe że wreszcie coś nowego

  • Reply
    Adeta
    25 lipca 2022 at 13:46

    Uwielbiam każdego rodzaju ciasto francuskie(kupne i własnoręcznie robione) ale z całego serca polecam samemu nauczyć się robić. Takie mi najbardziej smakuje, tak jak chyba wszystko co samemu się zrobi- chyba że się nie ma czasu to się kupuje „kupne” 🙂
    Zobaczycie, że całkiem inaczej smakuje taki kurczak w swoim cieście francuskim. A przepis powyżej wykorzystałam i powiem wam- niby prosty a przepyszny 🙂 polecam z całego serduszka! Szybko i smacznie. Pozdrawiam. Adeta

  • Reply
    Dietomix.pl
    28 listopada 2022 at 09:01

    Smakowicie wygląda to danie. Przyznam że chętnie skorzystam z tego przepisu.

  • Reply
    Aneta
    30 grudnia 2022 at 11:25

    Chętnie skosztuję takie pyszności

  • Reply
    Food Harmony
    3 lutego 2023 at 12:59

    Bardzo smacznie to wyglada – jeszcze dzisiaj wypróbuję ten przepis – Dziękuje 🙂

  • Reply
    Angelika
    15 lutego 2023 at 16:50

    No i znalazłam przepis na obiad na jutro. Wygląda mega, fajne zdjęcia robisz. Dzieciakom moim na pewno zasmakuje

  • Reply
    thermosmaki
    4 kwietnia 2023 at 13:04

    Wygląda to znakomicie, ostatnio robię często pierś z kurczaka w thermomixie z przepisów z cookido, ale w takiej odsłonie jeszce nie robiłam. Muszę spróbować zrobić na obiadek w najbliższym czasie.

  • Reply
    Renata
    27 kwietnia 2023 at 14:30

    Super przepis, właśnie mam zamiar go wypróbować, tylko mam jedno pytanie…czy pierś dobrze się upiecze w 25 miut Bardzo proszę o odpowiedź

  • Reply
    Renata
    27 kwietnia 2023 at 18:06

    Właśnie zrobiłam i wyszło super. Muszę jednak dodać, że po 25 minutach obniżyłam blachę o jeden poziom , zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i wydłużyłam czas o 15 minut, danie królewskie, dziękuję za ten przepis

  • Reply
    Kaldekor
    5 września 2023 at 09:24

    Wypróbowałam ostatnio ten przepis, kiedy organizowałam kolację w moim salonie o wystroju w stylu minimalistycznym. Muszę przyznać, że pierś z kurczaka w cieście francuskim idealnie komponowała się z moją jadalnią. Proste, ale wyrafinowane danie w otoczeniu minimalistycznych mebli i delikatnego oświetlenia. Zastanawiam się, jakie wino by tu najlepiej podać? Myślę, że białe, chłodne, z nutami cytrusów byłoby idealne. Aha, dodatkowym plusem jest to, że mój nowy stół w jadalni z jasnego drewna idealnie podkreślił estetykę podanej potrawy. Dziękuję za inspirację kulinarną i mam nadzieję na więcej przepisów, które będę mogła podać w moim wnętrzu.

  • Reply
    Asia z mTower
    7 grudnia 2023 at 14:09

    Twój przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim robi wrażenie! To genialne połączenie soczystego kurczaka z chrupiącym ciastem – prosto z kuchni pełnej smaku i kreatywności.

  • Reply
    Bajorek
    6 marca 2024 at 03:14

    Ale tak zapleść ciasta francuskiego to nie będę umiał 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.