Boże Narodzenie/ Sałatki/ Sałatki bezmięsne/ Święta/ Wielkanoc

Carpaccio z buraków

Witam Was po dłuuuuuugiej przerwie :), wracam z porcją nowych przepisów.

Na początek proponuję carpaccio z buraków to zdrowa, smaczna i kolorowa przystawka. Świetnie sprawdzi się na imprezie, spotkaniu z rodziną lub znajomymi. Możemy przygotować ją również na kolację w towarzystwie chrupiącej bagietki lub z innym dowolnym pieczywem. Carpaccio z buraka jest w proste w przygotowaniu, ale jednocześnie wygląda elegancko. Jestem pewna, że jeśli przygotujesz je dla swoich gości zrobi furorę na stole.

Carpaccio z buraków

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • -1 opakowanie sałaty rukoli
  • -2 -4 ugotowane buraki (około 400 g)
  • -około 150 g sera feta
  • -pół szklanki pestek słonecznika
  • -krem z octu balsamicznego
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Rukolę delikatnie siekamy na mniejsze części, układamy na dnie płaskiego talerza lub półmiska. Na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze części buraczki. Ser feta kroimy w kostkę, a pestki słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Wierzch sałatki posypujemy ziarnami, układamy również ser feta. Wierzch carpaccio posypujemy solą, pieprzem i polewamy kremem z octu balsamicznego.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Reply
    Kamka
    25 marca 2019 at 11:29

    Wygląda szalenie apetycznie, chętnie bym taką dzisiaj zjadła <3

  • Reply
    Paweł
    2 kwietnia 2019 at 11:33

    Wygląda naprawdę pysznie! Muszę spróbować 😉

  • Reply
    agata
    23 kwietnia 2019 at 13:26

    Jak patrzę to mi ślinka cieknie 😀

  • Reply
    CookUp
    24 kwietnia 2019 at 21:11

    Dobrze, że wróciłaś, bo nie mogliśmy doczekać się już kolejnych inspiracji. I oczywiście nie możemy czuć się zawiedzeni, bo carpaccio z buraka to świetna alternatywa dla klasycznego carpaccio, która prezentuje się tak dobrze, jak smakuje. 🙂

  • Reply
    sklep papierniczy
    24 kwietnia 2019 at 21:41

    Bardzo ciekawy przepis. Nigdy jeszcze takiego nie widziałam. Czekam na kolejny post 🙂

  • Reply
    Moniajezdrowo
    12 maja 2019 at 22:13

    Super przepis. Zapraszam na mój blog. Każdy może gotować. https://moniajezdrowo.blogspot.com/

  • Reply
    tesko nowy sącz
    13 maja 2019 at 10:58

    Aż ślinka cieknie. Super wygląda i pewnie niesamowicie smakuje. Muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam

  • Reply
    szkolny
    29 czerwca 2019 at 17:40

    Super przepis. Na pewno wypróbuję. Czekam na więcej 🙂

  • Reply
    maria
    10 lipca 2019 at 10:49

    Bardzo lekki i smaczny posiłek

  • Reply
    Karolcia
    7 listopada 2019 at 13:16

    wygląda rewelacyjnie 😀

  • Reply
    Wiola
    20 grudnia 2019 at 22:02

    Co to jest ten krem z octu? I czy można coś zamiast? Np. wlasny sos winegret?

  • Reply
    Natalia
    21 stycznia 2020 at 09:09

    Robiłam takie carpaccio właśnie na święta i całej rodzinie bardzo zasmakowało. Mi smakuje dużo bardziej niż carpaccio z mięsa 🙂

  • Reply
    Wiktoria Malinowska
    26 sierpnia 2020 at 17:29

    uwielbiam! czesto jem na kolacje 🙂

  • Reply
    Fluffy Baby
    22 sierpnia 2022 at 18:59

    Chyba każdy zna prozdrowotne działanie buraków, ale nie każdy zna taki ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję 🙂

  • Reply
    Dietomix
    20 marca 2023 at 09:13

    Podoba mi się ten przepis. Chętnie przygotuję go w swoim domu.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.