Boże Narodzenie/ Ciasta/ Serniki

Seromak

Seromak to połączenie dwóch ciast: makowca i sernika. Gdy mamy problem z wyborem jednego z nich wystarczy zrobić właśnie te ciasto. Nie polecam robić ciasta z masy makowej z puszki, ponieważ sprzedawane gotowe masy sklepowe są zbyt rzadkie i ciasto może się nie udać.

SeromakSeromak

Seromak

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • -1 ½ szklanki mąki pszennej (dałam 230 g)
  • -½ szklanki cukru pudru (100 g)
  • -125 g masła lub margaryny
  • -1 żółtko
  • Masa makowa:
  • -2 1/3 szklanki maku (350 g)
  • -1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
  • -50 g rodzynek
  • -50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olejek migdałowy do smaku
  • Masa serowa:
  • -600 g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego (nie może być kwaśny)
  • -3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • -75 g miękkiego masła
  • -2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10 g)
  • -skórka pomarańczowa według uznania

Przygotowanie

Ciasto kruche:

Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto kruche, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 60 min do lodówki.

Ciasto wykładamy na tortownicy o średnicy 26 cm, nakłuwamy widelcem i podpiec około 20 minut w piekarniku w temp. 190 stopni.

Masa makowa:

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

(Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem).

Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać zmielony mak, bakalie, ekstrakt z migdałów, bułkę tartą, wymieszać lub zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową (ten etap najlepiej tuż przed pieczeniem, by białka nie opadły lub nie podeszły wodą).

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wmieszać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.

Piec przez około 60 minut w temperaturze 175 stopni (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).

Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.

Ciast można polać polewą czekoladową, lukrem, wg uznania 🙂

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    gin
    25 czerwca 2014 at 13:20

    Wygląda apetycznie 🙂

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type