Ciasto ananasek
Ciasto ananasek to pyszny przekładaniec składający się z makowo – kokosowego biszkoptu, masy budyniowej oraz delicji i galaretki pomarańczowej. Smakuje wyśmienicie 🙂 Polecam
Ciasto ananasek
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -8 białek
- -200 g cukru
- -200 g wiórek kokosowych
- -200 g maku
- -łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- -400 ml mleka
- -1 budyń śmietankowy bez cukru
- -5 żółtek
- -3 łyżki cukru
- -200 g masła
- -puszka ananasów
- -3 galaretki pomarańczowe
- Dodatkowo:
- -2 paczki pomarańczowych delicji
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy mak, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 25 x 38 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-30 minut do zrumienienia.
Masa:
W odrobinie mleka roztrzepujemy żółtka, budyń i cukier. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli rozmieszane żółtka z budyniem. Gotować na małym ogniu przez kilka minut (ciągle mieszając aby się nie przypaliło). Studzimy.
1,5 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody (250 ml). Studzimy.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodać porcjami zimny budyń ciągle miksując. Następnie do masy dodać tężejącą galaretkę (nie ''twardą''). Ananasy kroimy w kostkę, dodajemy do masy i mieszamy.
Galaretka:
Pozostałe 1,5 galaretki rozpuścić w 400 ml wody. Ostudzić.
Wykonanie:
Na upieczony biszkopt wykładamy masę. Układamy na niej delicje i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Marzena
27 stycznia 2015 at 06:36Rewelacyjne ciacho. Pysznie wygląda 🙂 Poczęstuje się do kawki 🙂
Marta
27 stycznia 2015 at 16:52Ciasto super smakuje 🙂 proszę, poczęstuj się 🙂
beti
27 stycznia 2015 at 11:30Pysznie się prezentuje :))
Marta
27 stycznia 2015 at 16:48Dziękuję 🙂
gin
27 stycznia 2015 at 22:27Wygląda cudownie, jestem pewna, że smakował bajecznie 🙂
Ania
29 stycznia 2015 at 13:51Mniam, robię takie ciacho tylko że zamiast ananasa są wiśnie i delicje i galaretka też wiśniowe, wersji z ananasem nie znałam a musi być pycha!
Marta
29 stycznia 2015 at 18:08Z wiśniami też musi super smakować 🙂 Muszę kiedyś spróbować 🙂
Kaja
24 marca 2018 at 16:26Fajnie wygląda spróbuję w te święta. Zakupiłam już w biedronce ciastka z galaretką ananasową a i galaretki o smaku egzotycznym też widziałam także zapowiada się pysznie i całkowicie ananasowo 🙂
Magda
29 marca 2018 at 15:35A jak długo ciasto może leżeć w lodówce? Chodzi mi głównie o to aby nic nie podziało się z masą 🙂
Marta
29 marca 2018 at 20:243 dni.