Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski

Chili con carne

Dziś przedstawiam wam bardzo smaczny przepis na obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego,  które wcale nie musi być nudne. W większości domów najczęściej z mielonego mięsa robi się kotlety mielone, które jak wszystko po czasie się nudzi. Dla urozmaicenia warto przygotować od czasu do czasu coś innego. Przedstawiam wam moją wersję na chili con carne. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Zrobione jest z mięsa mielonego w towarzystwie papryki, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli oraz czosnku. Całość uduszona jest w pikantnym sosie pomidorowym. Chili con carne można podać, tak jak ja z ryżem jak również z plackami tortilla, które wcześniej należy podpiec na patelni.

chiliconcorne

Chili con carne

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -500 g mięsa mielonego
  • -1 duża cebula
  • -2 ząbki czosnku
  • -1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • -1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • -2 łyżeczki słodkiej papryki
  • -papryczka chili
  • -łyżeczka oregano
  • -sól, pieprz do smaku
  • -500 g przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
  • -łyżka koncentratu pomidorowego
  • -1 czerwona papryka
  • -pół puszki kukurydzy
  • -pół puszki czerwonej fasoli
  • Dodatkowo:
  • -ryż lub placki tortilla

Przygotowanie

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. W głębokim garnku o szerokim dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę, do zeszklenia. Dodajemy czosnek, po 30 sekundach dodajemy kmin rzymski, ostrą i słodką paprykę, pokrojoną papryczkę chili oraz oregano. Podsmażamy wszystko mieszając przez kolejne 30 sekund. Po tym czasie dodajemy mielone mięso, smażymy na mniejszym ogniu przez około 15 minut, często mieszając (większe kawałki mięsa rozdrabniamy). Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Gotujemy 10 minut (można dodać do sosu pół szklanki wody gdy sos jest za gęsty). Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę. Dusimy 5 minut, doprawiając wszystko solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowanym ryżem lub plackami tortilla.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    27 stycznia 2015 at 14:57

    Bardzo lubię takie syte, pełne smaków i pikantne dania 🙂 mniam 🙂 głodna już jestem 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    28 stycznia 2015 at 12:44

    To jedno z moich ulubionych dań 🙂

  • Reply
    napiecyku
    28 stycznia 2015 at 13:35

    U mnie dzisiaj podobny obiad, tylko waham się, czy nie zrobić z makaronem. Apetyczne zdjęcia 🙂

    • Reply
      Marta
      29 stycznia 2015 at 18:11

      Z makaronem też pewnie świetnie smakuje 🙂 Dzięki 🙂

  • Reply
    Iwona
    14 kwietnia 2018 at 18:40

    Mniamm było 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters