Dania mięsne/ Przystawki i przekąski/ Street Food

Tortilla z kurczakiem i salsą z ananasa

Szukacie pomysłu na domowe placki tortilla? Na świetną przekąskę na kolację, domówkę czy lunch? Jeżeli tak to nie musicie już szukać!! Przedstawiam Wam doskonałe tortillę z grillowanym kurczakiem, salsą z ananasa i sosem z awokado. Całość smakuje wyśmienicie. Wszystkie składniki możecie przygotować sobie wcześniej (łącznie z plackami), a później tylko podać do stołu bezpośrednio przy gościach.

Tortilla z kurczakiem i salsą z ananasa

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Placki tortilla:
  • -2 szklanki mąki pszennej
  • -1 łyżeczka soli
  • -4 łyżki oleju
  • -2/3 szklanki gorącej wody
  • Pierś z kurczaka:
  • -1 podwójna pierś z kurczaka
  • -2 łyżki oliwy z oliwek
  • -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • -pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (można zastąpić zwykłą)
  • -1/4 łyżeczki pieprzu
  • -3/4 łyżeczki soli
  • -1 ząbek czosnku
  • -skórka i sok z 1 limonki
  • -łyżeczka miodu
  • Salsa z ananasa:
  • -1 średniej wielkości ananas (można zastąpić puszką ananasa w syropie)
  • -1 duża czerwona papryka
  • -1 czerwona cebula
  • -garść posiekanych listków bazylii
  • -sól, pieprz do smaku
  • -odrobina soku z limonki
  • Sos z awokado:
  • -1 średniej wielkości awokado (musi być dojrzałe)
  • -2 łyżki majonezu
  • -100 g jogurtu greckiego lub śmietany
  • -sól, pieprz do smaku
  • -2 ząbki czosnku
  • -łyżka soku z limonki
  • Dodatkowo:
  • -kawałek startego sera twardego (np. grana padano)

Przygotowanie

Placki tortilla:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do momentu otrzymania miękkiego i elastycznego ciasta. Gotowe ciasto owijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy na 20- 30 minut. Następnie przekładamy na stolnicę, ciasto dzielimy na 12 równych części (kulek). Każdą kulkę rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy około 18 cm (posypując delikatnie mąką). Smażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Gdy tortilla wypełni się pęcherzykami powietrza i będzie miała widoczne jasnobrązowe plamki przewracamy ją na drugą stronę. Nie należy smażyć ich zbyt długo, ponieważ placki będą zbyt twarde i będą się kruszyć podczas zwijania. Usmażone placki układamy, jeden na drugim przykrywając wilgotną ściereczkę kuchenną. Gotowe placki możemy podgrzewać w mikrofali lub na patelni.

Placki możemy przechowywać w lodówce do kilku dni, musimy jedynie pamiętać, aby zawinąć je szczelnie w folię spożywczą.

Pierś z kurczaka:

W głębokim talerzu lub misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Powstałą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na minimum 30 minut. Po tym czasie pierś smażmy na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy mięso kilka minut (czas zależy od grubości mięsa). Po usmażeniu mięso wyjmujemy na deskę, odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy na mniejsze części.

Salsa z ananasa:

Plastry ananasa, paprykę pokrojoną na mniejsze części oraz cebulę pokrojoną w plastry grillujemy na patelni. Po przestudzeniu kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, polewamy sokiem z limonki i posypujemy posiekanymi listkami bazylii.

Sos z awokado:

Do kielicha blendera przekładamy miąższ z awokado, majonez, jogurt, sól, pieprz, czosnek i sok z limonki. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy.

Wykonanie:

Na podpieczony placek tortilli układamy po trochę kurczaka i salsy z ananasa, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zwijamy i zjadamy 🙂

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Aneta
    7 lutego 2017 at 20:35

    Uwielbiam domowe tortille. Ta wygląda przepysznie 🙂

  • Reply
    piegusek
    7 lutego 2017 at 21:41

    ale bym zjadła…. a tu bieda nic jeść prawie nie mog? aby do piątku

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type