Ciastka/ Tłusty czwartek

Róże karnawałowe

Karnawał w pełni, a to oznacza, że nie może w nim zabraknąć pysznych wypieków karnawałowych, których nie możemy się oprzeć! Tym razem są to pyszne róże karnawałowe, które charakteryzują się kruchym i delikatnym ciastem, uzupełnione w dodatek dżemu. Wyglądają przepięknie i efektownie 🙂

 

Róże karnawałowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -300 g mąki pszennej
  • -30 g masła
  • -20 g cukru
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany
  • -2 jajka
  • -2 żółtka
  • -szczypta soli
  • -1 łyżka wódki lub spirytusu
  • Dodatkowo:
  • -1 białko
  • -tłuszcz do smażenia (olej albo smalec)
  • -dżem
  • -cukier puder

Przygotowanie

Wszystkie składniki zagniatamy na miękkie i elastyczne ciasto. Przekładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze części. Każdą bardzo cienko rozwałkowujemy, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wykrawamy krążki o trzech różnych wielkościach (u mnie 8, 6 i 4 cm). Każdy krążek nacinamy 5 razy w obwodzie.

Środek największego krążka smarujemy delikatnie białkiem i układamy na nim średni krążek, który również smarujemy w środku białkiem. Na wierzchu układamy najmniejszy. Środek delikatnie dociskamy, aby wszystkie krążki się posklejały.

Róże smażymy na rumiany kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, do odsączenia tłuszczu.

Po wystudzeniu w środek każdej róży układamy odrobinę dżemu, a wierzch ciastek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Search

Wszystkie...

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type