Sałatki

Sałatka z kaszą kuskus i makrelą

Sałatka z kaszą kuskus i makrelą

Sałatka z kaszą kuskus, wędzoną makrelą, oliwkami, suszonymi pomidorami i serem feta. Całość polana zdrowym olejem rydzowym i posypana prażonymi pestkami dyni. Do sałatki możecie użyć również oleju lnianego lub zwykłej oliwy. Taka sałatka to doskonały pomysł na zdrową kolację lub drugie śniadanie do pracy. Smakuje pysznie.

Sałatka z kaszą kuskus i makrelą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -3/4 szklanki suchej kaszy kuskus
  • -garść czarnych oliwek
  • -pół puszki kukurydzy
  • -kilka suszonych pomidorów
  • -100 g filetu wędzonej makreli
  • -80 g sera fety
  • -sól, pieprz
  • -kilka łyżek oliwy lub oleju (u mnie olej rydzowy)
  • -łyżeczka ziół prowansalskich
  • -garść pestek dyni (wcześniej uprażonych na suchej patelni)

Przygotowanie

Kaszę kuskus przesypujemy do małego garneczka lub miski. Zalewamy wrzątkiem do jej przykrycia. Odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem i pozostawiamy do wystudzenia. Oliwki kroimy w plastry, suszone pomidory i ser feta w kostkę. Rybę rozdrabniamy na mniejsze części. Pokrojone składniki dodajemy do kaszy razem z rybą i kukurydzą. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posypujemy pestkami dyni, polewamy olejem lub oliwą i mieszamy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    mlodakk
    31 stycznia 2017 at 11:19

    Wygląda zachęcająco i do schrupania

  • Reply
    piegusek
    3 lutego 2017 at 12:35

    ależ to musi być pyszne!

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type