Przetwory/ Sałatki

Buraczki tarte na zimę

Buraczki tarte na zimę

Buraczki tarte do słoików robię co roku, aby móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę 🙂 Są niezastąpionym dodatkiem do obiadu szczególnie do kotletów czy zrazów. Przydadzą się również w awaryjnej sytuacji kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki do obiadu lub gdy chcemy przygotować barszcz czerwony. A wy lubicie takie buraczki?

Buraczki tarte na zimę

Drukuj przepis

Składniki

  • -5 kg buraków
  • -1 szklanka cukru
  • -3/4 szklanki octu
  • -3/4 szklanki oleju
  • -2 łyżki soli
  • -pieprz

Przygotowanie

Umyte buraki (w skórkach) gotujemy w dużym garnku do miękkości (czas gotowania zależy od buraków, zajmie to mniej więcej godzinę). Ugotowane buraki odcedzamy i studzimy.

Zimne buraki obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja zrobiłam to za pomocą robota kuchennego). Przekładamy do dużej miski. Do startych buraków dodajemy cukier, ocet, olej i sól. Dokładnie mieszamy i próbujemy. Przygotowane buraki przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z gorącą wodą (czas liczmy od momentu zagotowania) przez 20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Megly
    24 września 2016 at 20:10

    Pyszne! Takie, jak lubię. Jestem zwolenniczką domowych przetworów na zimę. Zwłaszcza takie buraczki idealnie komponują się do niedzielnego obiadu. Pozdrowionka serdeczne! 🙂

  • Reply
    piegusek
    26 września 2016 at 07:41

    pozycja obowiązkowa w spiżarni ?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.