Przetwory

Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z czekoladą zwane również czekośliwką lub nutellą śliwkową to odpowiednik znanych czekoladowych smarowideł na kanapki sprzedawanych w sklepach. W takiej wersji są zdrowsze i o wiele smaczniejsze. Nutella śliwkowa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek do gofrów, naleśników, ciast i deserów. Zachęcam do zrobienia, póki mamy sezon na śliwki 🙂

Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z czekoladą

Drukuj przepis
Czas gotowania: kilka godzin

Składniki

  • -3 kg śliwek węgierek
  • -600 g cukru (ja dałam o wiele mniej, wszystko zależy od słodkości śliwek)
  • -100 g gorzkiej czekolady
  • -50 g mlecznej czekolady
  • -5 łyżek kakao

Przygotowanie

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię o grubym dnie i smażymy na najmniejszym ogniu około 3 godziny, co jakiś czas mieszając.

Na godzinę przed końcem dodajemy czekoladę, cukier oraz kakao (cukier dodajemy ostrożnie, sprawdzając słodkość powideł). Smażymy powidła, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.

Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Przewracamy do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przepis bierze udział w akcji Śliwka robaczywka

"Śliwka

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type