Przetwory

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy

Mus z gruszek z dodatkiem soku i skórki pomarańczy. Mus nie zawiera ani grama cukru, ponieważ gruszki same w sobie są słodkie. Zdrowy i bardzo pyszny, doskonały dla dzieci. Z podanego przepisu wychodzą 2 słoiczki musu gruszkowego. Przepis wzięłam z Kuchni Lidla, pominęłam w nim jedynie cukier, który był moim zdaniem zbędny.

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy

Drukuj przepis

Składniki

  • -2 kg gruszek
  • -1 szklanka wody
  • -1 pomarańcza

Przygotowanie

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie. Odlewamy nadmiar wody. Gruszki przecieramy przez sito i przekładamy z powrotem do garnka.

Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do gruszek, mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.

Gotowy mus przekładamy do wyparzonych słoiczków. Odwracamy do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.

*Gdyby jednak okazało się, że gruszki są za mało słodkie, należy je dosłodzić (cukier dodajemy po ugotowaniu i przetarciu gruszek przez sito).

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    7 września 2014 at 19:57

    Mniam ale to musi być pyszne. Rewelacyjne połączenia smaków i aromatów 🙂 poproszę słoiczek 🙂

    • Reply
      Marta
      8 września 2014 at 21:59

      Marzenko, zapraszam po słoiczek 🙂 Jest przepyszny i obawiam się, że długo nie postoi na mojej półce z przetworami 🙂

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type