Boże Narodzenie/ Ciasta/ Domowe wyroby/ Przetwory

Domowy cukier waniliowy

Cukier pachnący wanilią. Idealny do deserów, ciast, ciasteczek czy kawy.  W większości sklepów znajdziecie jedynie cukier wanilinowy czyli cukier aromatyzowany waniliną. Robiąc go w domu uzyskacie cukier bez żadnych sztucznych dodatków, który jest bardzo aromatyczny.

Domowy cukier waniliowy

Drukuj przepis
Czas gotowania: 5

Składniki

  • -2 szklanki cukru
  • -1 laska wanilii

Przygotowanie

Cukier przesypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Zeskrobujemy nasiona tępą stroną noża. Przekładamy do pojemnika. Laskę przecinamy na kilka mniejszych części i również przekładamy do cukru. Pojemnik szczelnie zamykamy. Wstrząsamy kilka razy. Odkładamy na około tydzień. Po tym czasie cukier jest gotowy do użycia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    17 grudnia 2014 at 22:26

    Taki domowy cukier jest najlepszy 🙂 pyszny do wypieków 🙂

  • Reply
    http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
    19 grudnia 2014 at 00:12

    Domowy jest najlepszy, zgadzam się 🙂 Mój też już gotowy na świąteczne pieczenie 🙂

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type