Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu na nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! 🙂
Rolada z truskawkami i mascarpone
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -5 jajek
- -pół szklanki cukru
- -pół szklanki mąki pszennej
- -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- -250 ml słodkiej śmietany 30 %
- -250 ml mascarpone
- -2 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- -500 g świeżych truskawek (kilka odkładamy do dekoracji)
- -cukier puder do posypania
Przygotowanie
Biszkopt:
Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.* Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem pudrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę.
Wykonanie:
Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki.
Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem i dekorujemy odłożonymi truskawkami.
Smacznego 🙂
Notatki
*papier do pieczenia warto posmarować odrobiną masła lub olejem, aby lepiej odkleił się od upieczonego biszkoptu.
4 komentarze
piegusek
23 kwietnia 2017 at 08:13uwielbiam rolady a z truskawkami najbardziej
PysiaGotuje.pl
29 kwietnia 2017 at 23:22Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
Janek
25 maja 2017 at 17:29Uwielbiam takie ciasta!
Justyna
6 czerwca 2020 at 09:12Za pierwszym razem nie wierzyłam, że to ciasto jest tak proste w wykonaniu. Dzis rpbie je juz kolejny raz i za każdym razem wzbudza taki sam zachwyt moich gości.