Ciasta/ Ciasta czekoladowe/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami

Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami

Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i miękkie w środku. Po upieczeniu środek ciasta opada dzięki czemu powstaje miejsce na wypełnienie kremem z mascarpone i śmietanki kremówki. Całość posypana owocami, tutaj sprawdzą się maliny, truskawki lub borówki amerykańskie. Ciasto jest bardzo smaczne. Polecam.

Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami

Drukuj przepis

Składniki

  • -125 g masła
  • -125 g cukru
  • -300 g gorzkiej czekolady
  • -2 łyżki oleju roślinnego
  • -6 jajek (dużych, L)
  • -2 łyżki kakao gorzkiego
  • -szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • -200 g śmietanki kremówki 30%, zimnej
  • -150 g sera mascarpone, zimnego
  • -świeże owoce, np. maliny i borówka amerykańska, truskawki
  • -3 łyżki cukru pudru + do posypania

Przygotowanie

Do miski przekładamy połamaną czekoladę, dodajemy olej oraz masło. Rozpuszczamy wszystko (najlepiej w kuchence mikrofalowej), mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Do drugiej miski wbijamy 2 jajka oraz dodajemy żółtka pozostałych 4 jaj (białka zachować). Dodajemy kakao, sól i mieszamy. następnie wlewamy, mieszając roztopioną masę czekoladową. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier cały czas ubijając (piana ma być sztywna i błyszcząca).

Pianę dodajemy w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników (masa zwiększy swoją objętość). Masę wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez 35 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę.

Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Gdyby ciasto słabo opadło, można wydrążyć łyżeczką trochę środka. Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.

Wypełnienie:

Do miski wlewamy zimną śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijamy mikserem na sztywną masę. Wykładamy ją na wystudzone ciasto, posypujemy owocami (opłukanymi na durszlaku i dokładnie osuszonymi na papierowych ręcznikach). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    13 września 2014 at 19:40

    Ale pyszne ciacho, mascarpone uwilebiam. Świetnie się sprawdza w ciastach, zabieram przepis i kawałek ciacha 🙂

    • Reply
      Marta
      15 września 2014 at 23:31

      Proszę bardzo, zapraszam również na kawałek ciasta do siebie 🙂

  • Reply
    filizanka-smakow
    15 września 2014 at 10:42

    Same pyszności u Ciebie !!

  • Reply
    Beata
    28 października 2014 at 21:00

    Brakuje mi takich pyszności w Göteborgu????.

  • Reply
    Patrycja
    29 czerwca 2021 at 17:37

    Jaki wymiar tortownicy?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.