Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i miękkie w środku. Po upieczeniu środek ciasta opada dzięki czemu powstaje miejsce na wypełnienie kremem z mascarpone i śmietanki kremówki. Całość posypana owocami, tutaj sprawdzą się maliny, truskawki lub borówki amerykańskie. Ciasto jest bardzo smaczne. Polecam.
Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami
Drukuj przepisSkładniki
- -125 g masła
- -125 g cukru
- -300 g gorzkiej czekolady
- -2 łyżki oleju roślinnego
- -6 jajek (dużych, L)
- -2 łyżki kakao gorzkiego
- -szczypta soli
- Dodatkowo:
- -200 g śmietanki kremówki 30%, zimnej
- -150 g sera mascarpone, zimnego
- -świeże owoce, np. maliny i borówka amerykańska, truskawki
- -3 łyżki cukru pudru + do posypania
Przygotowanie
Do miski przekładamy połamaną czekoladę, dodajemy olej oraz masło. Rozpuszczamy wszystko (najlepiej w kuchence mikrofalowej), mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Do drugiej miski wbijamy 2 jajka oraz dodajemy żółtka pozostałych 4 jaj (białka zachować). Dodajemy kakao, sól i mieszamy. następnie wlewamy, mieszając roztopioną masę czekoladową. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier cały czas ubijając (piana ma być sztywna i błyszcząca).
Pianę dodajemy w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników (masa zwiększy swoją objętość). Masę wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez 35 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę.
Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Gdyby ciasto słabo opadło, można wydrążyć łyżeczką trochę środka. Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.
Wypełnienie:
Do miski wlewamy zimną śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijamy mikserem na sztywną masę. Wykładamy ją na wystudzone ciasto, posypujemy owocami (opłukanymi na durszlaku i dokładnie osuszonymi na papierowych ręcznikach). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Marzena
13 września 2014 at 19:40Ale pyszne ciacho, mascarpone uwilebiam. Świetnie się sprawdza w ciastach, zabieram przepis i kawałek ciacha 🙂
Marta
15 września 2014 at 23:31Proszę bardzo, zapraszam również na kawałek ciasta do siebie 🙂
filizanka-smakow
15 września 2014 at 10:42Same pyszności u Ciebie !!
Beata
28 października 2014 at 21:00Brakuje mi takich pyszności w Göteborgu????.
Patrycja
29 czerwca 2021 at 17:37Jaki wymiar tortownicy?