Babki/ Ciasta/ Ciasta drożdżowe/ Święta/ Wielkanoc

Babka drożdżowa

Najlepsza babka drożdżowa! Miękka, bardzo puszysta i delikatna. Polana lukrem cytrynowym. W środku z rodzynkami i skórką pomarańczową.  Długo utrzymuje świeżość. Przepis doskonały na święta wielkanocne. Polecam bardzo 🙂

Babka drożdżowa

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -100 ml ciepłego mleka
  • -50 g świeżych drożdży
  • -370 g mąki pszennej
  • -40 g cukru
  • -szczypta soli
  • -3 jajka
  • -150 g masła
  • Dodatkowo:
  • -1/3 szklanki miksu keksowego
  • -1/2 szklanki rodzynek
  • Lukier:
  • -200 g cukru pudru
  • -sok z cytryny
  • -skórka pomarańczowa

Przygotowanie

Z drożdży zrobić rozczyn: w miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, następnie dodać połowę ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Do miski dodać resztę ciepłego mleka, resztę cukru, sól, do tego przesiać mąkę oraz dodać rozczyn z drożdży. Wymieszać. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką lub miksując hakiem do ciasta drożdżowego. Następnie wyrabiać przez około 10 minut .

Do ciasta dodać miękkie masło i połączyć je z ciastem, wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, do czasu aż otrzymamy elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Wówczas dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć w jedną kulę (ciasto nie będzie sztywne, raczej rozciągliwe jak guma), podzielić ją na 2 części i włożyć do 2 foremek (z kominkiem, o średnicy około 20-25 cm).

Przykryć ściereczkami i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Kratkę w piekarniku ustawić na nieco niższej półce niż połowa piekarnika, wstawić obydwie babki i piec przez około 25 minut.

Wyjąć z piekarnika. Studzić przez minimum 10 minut, następnie wyłożyć babkę z formy odwracając ją dnem do góry.

Gdy babka trochę przestygnie polukrować ją lukrem.

Lukier:

Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Marzena
    23 marca 2015 at 09:38

    Świetna ta baba. Bardzo lubię drożdżowe wypieki 🙂

  • Reply
    Obżarciuch
    23 marca 2015 at 11:31

    bardzo pyszna babka 🙂 chętnie poczęstuję się przepisem 🙂

    • Reply
      Marta
      25 marca 2015 at 22:25

      Bardzo proszę 🙂

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters