Najlepsza babka drożdżowa! Miękka, bardzo puszysta i delikatna. Polana lukrem cytrynowym. W środku z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo utrzymuje świeżość. Przepis doskonały na święta wielkanocne. Polecam bardzo 🙂
Babka drożdżowa
Drukuj przepisSkładniki
- -100 ml ciepłego mleka
- -50 g świeżych drożdży
- -370 g mąki pszennej
- -40 g cukru
- -szczypta soli
- -3 jajka
- -150 g masła
- Dodatkowo:
- -1/3 szklanki miksu keksowego
- -1/2 szklanki rodzynek
- Lukier:
- -200 g cukru pudru
- -sok z cytryny
- -skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Z drożdży zrobić rozczyn: w miseczce rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, następnie dodać połowę ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Do miski dodać resztę ciepłego mleka, resztę cukru, sól, do tego przesiać mąkę oraz dodać rozczyn z drożdży. Wymieszać. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką lub miksując hakiem do ciasta drożdżowego. Następnie wyrabiać przez około 10 minut .
Do ciasta dodać miękkie masło i połączyć je z ciastem, wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, do czasu aż otrzymamy elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Wówczas dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć w jedną kulę (ciasto nie będzie sztywne, raczej rozciągliwe jak guma), podzielić ją na 2 części i włożyć do 2 foremek (z kominkiem, o średnicy około 20-25 cm).
Przykryć ściereczkami i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Kratkę w piekarniku ustawić na nieco niższej półce niż połowa piekarnika, wstawić obydwie babki i piec przez około 25 minut.
Wyjąć z piekarnika. Studzić przez minimum 10 minut, następnie wyłożyć babkę z formy odwracając ją dnem do góry.
Gdy babka trochę przestygnie polukrować ją lukrem.
Lukier:
Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze smażoną skórką pomarańczową.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
23 marca 2015 at 09:38Świetna ta baba. Bardzo lubię drożdżowe wypieki 🙂
Obżarciuch
23 marca 2015 at 11:31bardzo pyszna babka 🙂 chętnie poczęstuję się przepisem 🙂
Marta
25 marca 2015 at 22:25Bardzo proszę 🙂