Babeczki i muffinki

Muffinki jagodowe

Wczoraj zrobiłam pyszne muffinki z dodatkiem mrożonych jagód. Wyszły bardzo delikatne, mocno owocowe. Sezon wiosenny to najlepszy czas na wykorzystanie zapasów owocowych w swojej kuchni. Polecam 🙂

mufinka2mufinka3mufinka

Muffinki jagodowe

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • Ciasto:
  • -2 szklanki mąki tortowej
  • -3/4 szklanki cukru
  • -110 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • -1/2 szklanki mleka
  • -2 jajka
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • Kruszonka:
  • -3/4 szklanki mąki tortowej
  • -1/3 szklanki cukru
  • -3/4 łyżeczki cynamonu
  • -50 g masła, roztopionego
  • -szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • -2 szklanki jagód (mrożonych lub świeżych)

Przygotowanie

Ciasto:

Roztopione masło o temp. pokojowej łączymy z mlekiem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier oraz sól, mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i całość miksujemy lub mieszamy łyżką. Masa powinna być gęsta i jednolita. Do surowego ciasta delikatnie dodajemy jagody i delikatnie łączymy.

Kruszonka:

Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, cynamon oraz roztopione masło. Mieszamy, aż uzyskamy grudki z ciasta.

Ciastem napełniamy foremki do muffinek (do 3/4 wysokości) posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30 min (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego:)

Może Ci się spodobać również

19 komentarzy

  • Reply
    Marta
    22 marca 2015 at 15:15

    Ach te jagódki 🙂 Jestem chętna na takiego muffina, poproszę do kawki 😉

    • Reply
      Marta
      22 marca 2015 at 23:07

      Proszę się częstować 🙂 Muffinki są mega smaczne 🙂

  • Reply
    Marzena
    22 marca 2015 at 16:26

    Ale wypasione muffinki. Wyglądają pysznie 🙂

    • Reply
      Marta
      22 marca 2015 at 23:08

      Mega owocowe bo takie lubię najbardziej 🙂

  • Reply
    BlindAlley
    22 marca 2015 at 16:34

    Bardzo fajne muffinki. Uwielbiam wszystko co ma kruszonkę. 🙂

    • Reply
      Marta
      22 marca 2015 at 23:08

      Dzięki 🙂 Cieszę się, że muffinki się podobają 🙂

  • Reply
    Agnieszka
    22 marca 2015 at 16:43

    Śliczne!

  • Reply
    kulinarna148
    22 marca 2015 at 16:51

    Wspaniałe muffinki, podobają mi się właśnie te foremki na nie są takie słodkie.

    • Reply
      Marta
      22 marca 2015 at 23:12

      Bardzo lubię robić muffinki w tych foremkach. Są wysokie i super wyglądają 🙂

  • Reply
    Z Majeczką w kuchni
    22 marca 2015 at 17:11

    Pyszne muffinki, zapachniało latem

  • Reply
    Małgosia napiecyku
    22 marca 2015 at 17:29

    Zrobiłaś moje ulubione muffinki, dobry pomysł z mrożonymi jagodami 🙂

    • Reply
      Marta
      22 marca 2015 at 23:14

      W zamrażalce mam jeszcze spory zapas owoców, gdy zobaczyłam w pudełku jagody, od razu wiedziałam, że będą z nich muffiny 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    22 marca 2015 at 18:58

    Pyszne, przywołują lato 🙂

  • Reply
    Mary
    12 lutego 2016 at 09:10

    Nie mam obecnie żadnych foremek w domu, ale strasznie chciałabym je zrobić. Czy można je czymś zastąpić? 🙁

    • Reply
      Marta
      12 lutego 2016 at 10:42

      Obawiam się, że nie. W sklepie możesz kupić papierowe papilotki na mufinki w cenie 5 zł 🙂

  • Reply
    Mary
    12 lutego 2016 at 13:39

    Zrobiłam sama prowizoryczne foremki z folii aluminiowej, papieru do pieczenia i za pomocą szklanki, dzięki czemu muffinki miały łady kształt. 🙂 Jagody puściły trochę soku i moje ciasto zrobiło się ślicznie niebieskie. A poza tym są pyszne i puszyste. Naprawdę świetny przepis. 🙂

    • Reply
      Marta
      12 lutego 2016 at 14:34

      Super pomysł! Cieszę się, że muffinki udały się i smakowały:)

  • Reply
    Gosia
    25 października 2017 at 18:41

    Muffiny smakowały, ale następnym razem użyję mniej cukru.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.