Wczoraj zrobiłam pyszne muffinki z dodatkiem mrożonych jagód. Wyszły bardzo delikatne, mocno owocowe. Sezon wiosenny to najlepszy czas na wykorzystanie zapasów owocowych w swojej kuchni. Polecam 🙂
Muffinki jagodowe
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -2 szklanki mąki tortowej
- -3/4 szklanki cukru
- -110 g masła, roztopionego i przestudzonego
- -1/2 szklanki mleka
- -2 jajka
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- Kruszonka:
- -3/4 szklanki mąki tortowej
- -1/3 szklanki cukru
- -3/4 łyżeczki cynamonu
- -50 g masła, roztopionego
- -szczypta soli
- Dodatkowo:
- -2 szklanki jagód (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie
Ciasto:
Roztopione masło o temp. pokojowej łączymy z mlekiem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier oraz sól, mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i całość miksujemy lub mieszamy łyżką. Masa powinna być gęsta i jednolita. Do surowego ciasta delikatnie dodajemy jagody i delikatnie łączymy.
Kruszonka:
Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, cynamon oraz roztopione masło. Mieszamy, aż uzyskamy grudki z ciasta.
Ciastem napełniamy foremki do muffinek (do 3/4 wysokości) posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30 min (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego:)
19 komentarzy
Marta
22 marca 2015 at 15:15Ach te jagódki 🙂 Jestem chętna na takiego muffina, poproszę do kawki 😉
Marta
22 marca 2015 at 23:07Proszę się częstować 🙂 Muffinki są mega smaczne 🙂
Marzena
22 marca 2015 at 16:26Ale wypasione muffinki. Wyglądają pysznie 🙂
Marta
22 marca 2015 at 23:08Mega owocowe bo takie lubię najbardziej 🙂
BlindAlley
22 marca 2015 at 16:34Bardzo fajne muffinki. Uwielbiam wszystko co ma kruszonkę. 🙂
Marta
22 marca 2015 at 23:08Dzięki 🙂 Cieszę się, że muffinki się podobają 🙂
Agnieszka
22 marca 2015 at 16:43Śliczne!
Marta
22 marca 2015 at 23:09Dziękuje 🙂
kulinarna148
22 marca 2015 at 16:51Wspaniałe muffinki, podobają mi się właśnie te foremki na nie są takie słodkie.
Marta
22 marca 2015 at 23:12Bardzo lubię robić muffinki w tych foremkach. Są wysokie i super wyglądają 🙂
Z Majeczką w kuchni
22 marca 2015 at 17:11Pyszne muffinki, zapachniało latem
Małgosia napiecyku
22 marca 2015 at 17:29Zrobiłaś moje ulubione muffinki, dobry pomysł z mrożonymi jagodami 🙂
Marta
22 marca 2015 at 23:14W zamrażalce mam jeszcze spory zapas owoców, gdy zobaczyłam w pudełku jagody, od razu wiedziałam, że będą z nich muffiny 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
22 marca 2015 at 18:58Pyszne, przywołują lato 🙂
Mary
12 lutego 2016 at 09:10Nie mam obecnie żadnych foremek w domu, ale strasznie chciałabym je zrobić. Czy można je czymś zastąpić? 🙁
Marta
12 lutego 2016 at 10:42Obawiam się, że nie. W sklepie możesz kupić papierowe papilotki na mufinki w cenie 5 zł 🙂
Mary
12 lutego 2016 at 13:39Zrobiłam sama prowizoryczne foremki z folii aluminiowej, papieru do pieczenia i za pomocą szklanki, dzięki czemu muffinki miały łady kształt. 🙂 Jagody puściły trochę soku i moje ciasto zrobiło się ślicznie niebieskie. A poza tym są pyszne i puszyste. Naprawdę świetny przepis. 🙂
Marta
12 lutego 2016 at 14:34Super pomysł! Cieszę się, że muffinki udały się i smakowały:)
Gosia
25 października 2017 at 18:41Muffiny smakowały, ale następnym razem użyję mniej cukru.