Babeczki i muffinki/ Desery

Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym

Rewelacyjne babeczki: miękkie i wilgotne z nutką cytrynową i dodatkiem maku. Na wierzchu udekorowane przepysznym kremem  na bazie frużeliny porzeczkowej i mascarpone. Polecam bardzo 🙂

Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowymCytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym

Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Babeczki:
  • -160 g masła
  • -120 g cukru
  • -3 jajka
  • -skórka otarta z połowy cytryny
  • -3 łyżki mleka
  • -165 g mąki pszennej
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1,5 łyżki suchego maku
  • -1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • Krem porzeczkowy:
  • -frużelina porzeczkowa (całość) schłodzona
  • -375 g serka mascarpone schłodzonego (1,5 opakowania)
  • Frużelina porzeczkowa:
  • -250 g porzeczek czarnych lub czerwonych, lub ich mieszanki (świeżych lub mrożonych)
  • -pół szklanki cukru
  • -1 łyżka soku z cytryny
  • -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • -1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody

Przygotowanie

Babeczki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.

W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt, mleko, mak i zmiksować.

Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (u mnie wyszło 13), ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Frużelina porzeczkowa:

W małym garnuszku wymieszać porzeczki z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego puree, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną puree z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na całą noc.

Krem porzeczkowy:

Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.

Wykonanie:

Gotową masę porzeczkową umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym tylką dekoracyjną. Krem wyciskać na wystudzone babeczki, udekorować owocami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    9 lipca 2014 at 07:42

    Wygladają przepięknie

  • Reply
    Marzena
    9 lipca 2014 at 08:26

    Ale pyszne babeczki 🙂 i do tego jeszcze porzeczkowy krem. Bajka 🙂

    • Reply
      Marta
      9 lipca 2014 at 10:57

      Bardzo pysznie smakują. To jedne z najlepszych babeczek jakie jadłam. Polecam 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.