Boże Narodzenie/ Ciasta/ Serniki/ Święta

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy dedykuję wielbicielom zarówno sernika jak i piernika. Spód ciasta wykonałam z pierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :))

Sernik piernikowy

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Spód piernikowy:
  • -200 g pierników w czekoladzie z nadzieniem
  • -2 łyżki masła rozpuszczonego
  • Masa serowa:
  • -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • -200 ml śmietany kremówki 30 %
  • -4 całe jajka
  • -2 żółtka
  • -3/4 szklanki cukru
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka mąki pszennej
  • -czubata łyżka przyprawy do piernika
  • Polewa czekoladowa:
  • -70 ml śmietany kremówki 30 %
  • -50 g czekolady gorzkiej
  • -50 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

Spód piernikowy:

Pierniczki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania małych okruchów. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na spód formy i dobrze ugniatamy. ODstawiamy do lodówki do momentu przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Do miski przekładamy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy mikserem, tylko do połączenia składników (zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie)

Wykonanie:

Masę serową wykładamy na schłodzony spód piernikowy, wyrównujemy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut w wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Polewa czekoladowa ganache:

Do małego rondelka przelewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy.

Wierzch zimnego sernika polewamy polewą czekoladową ganache. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy.

Smacznego 🙂

Notatki

Ja dodatkowo pokruszyłam na polewę czekoladową kruche pierniczki.

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Piegusek
    12 grudnia 2017 at 07:50

    Apetyczny

  • Reply
    Zdziadapradziada.pl
    13 grudnia 2017 at 11:00

    Z pewnością idealny na święta i nie tylko 😉
    Wszyscy którzy uwielbiają pierniki powinni wypróbować ten przepis 🙂

  • Reply
    marlenka
    13 grudnia 2017 at 11:20

    Jeju, muszę koniecznie zrobić ten sernik!!!

  • Reply
    Eleonora ze strzezdom.pl
    15 grudnia 2017 at 14:39

    Przetestuję go w te święta 😀

  • Reply
    Janina
    18 grudnia 2017 at 16:47

    Uwielbiam i serniki i pierniczki, więc to ciasto doskonałe dla mnie 🙂

  • Reply
    Mario
    23 grudnia 2017 at 08:54

    Witam, czy sernik pieczemy na termoobiegu (150 st)? Rozumiem, że podaje Pani proporcje na łyżki stołowe, a nie na łyżeczki? Pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      23 grudnia 2017 at 12:17

      Sernik pieczemy bez termoobiegu. Zgadza się, proporcje są na łyżki stołowe.

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search

    Wszystkie...

    Generic filters
    Filter by Custom Post Type