Sernik piernikowy
Sernik piernikowy dedykuję wielbicielom zarówno sernika jak i piernika. Spód ciasta wykonałam z pierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :))
Sernik piernikowy
Drukuj przepisSkładniki
- Spód piernikowy:
- -200 g pierników w czekoladzie z nadzieniem
- -2 łyżki masła rozpuszczonego
- Masa serowa:
- -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
- -200 ml śmietany kremówki 30 %
- -4 całe jajka
- -2 żółtka
- -3/4 szklanki cukru
- -łyżka cukru waniliowego
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -1 łyżka mąki pszennej
- -czubata łyżka przyprawy do piernika
- Polewa czekoladowa:
- -70 ml śmietany kremówki 30 %
- -50 g czekolady gorzkiej
- -50 g czekolady mlecznej
Przygotowanie
Spód piernikowy:
Pierniczki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania małych okruchów. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na spód formy i dobrze ugniatamy. ODstawiamy do lodówki do momentu przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Do miski przekładamy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy mikserem, tylko do połączenia składników (zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie)
Wykonanie:
Masę serową wykładamy na schłodzony spód piernikowy, wyrównujemy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut w wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Polewa czekoladowa ganache:
Do małego rondelka przelewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy.
Wierzch zimnego sernika polewamy polewą czekoladową ganache. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy.
Smacznego 🙂
Notatki
Ja dodatkowo pokruszyłam na polewę czekoladową kruche pierniczki.
11 komentarzy
Piegusek
12 grudnia 2017 at 07:50Apetyczny
Zdziadapradziada.pl
13 grudnia 2017 at 11:00Z pewnością idealny na święta i nie tylko 😉
Wszyscy którzy uwielbiają pierniki powinni wypróbować ten przepis 🙂
marlenka
13 grudnia 2017 at 11:20Jeju, muszę koniecznie zrobić ten sernik!!!
Eleonora ze strzezdom.pl
15 grudnia 2017 at 14:39Przetestuję go w te święta 😀
Janina
18 grudnia 2017 at 16:47Uwielbiam i serniki i pierniczki, więc to ciasto doskonałe dla mnie 🙂
Mario
23 grudnia 2017 at 08:54Witam, czy sernik pieczemy na termoobiegu (150 st)? Rozumiem, że podaje Pani proporcje na łyżki stołowe, a nie na łyżeczki? Pozdrawiam
Marta
23 grudnia 2017 at 12:17Sernik pieczemy bez termoobiegu. Zgadza się, proporcje są na łyżki stołowe.
Ninka i rodzinka
15 sierpnia 2018 at 15:13Sernik jest przepyszny, piekę go już nie pierwszy raz. Ulubiony sernik mojej córki) Smaczny i bardzo prosty, nawet nastolatka go robi bez trudu. dziękujemy za taki fajny przepis.
Karolka
23 grudnia 2019 at 15:55Nie wiem dlaczego ale cały mi popekal, fajny przepis choć nie wiem po co ta śmietana do tego twarogu
Dariusz
30 listopada 2020 at 16:59Zbliżają się święta i trzeba się odpowiednio przygotować do nich. Pomagam mojej żonie przede wszystkim w kuchni. Lubię wyszukiwać nowe przepisy i razem je testujemy. Podoba mi się pomysł z sernikiem piernikowym. To połączenie dwóch wypieków, które co roku goszczą na naszym stole. Przyda się mała odmiana 🙂
Ja
21 grudnia 2021 at 15:12Zrobiłam ten sernik ostatnio jednak dół po jednym dniu w lodowce jakby się kleił? I zaczęła oddzielać się jakaś ciecz. Nie w aż tak dużej iloscia, ale trochę tego było
Co zrobić by następnym razem tego uniknąć? Więcej masła?