Boże Narodzenie/ Ciasta/ Serniki/ Święta

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy dedykuję wielbicielom zarówno sernika jak i piernika. Spód ciasta wykonałam z pierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :))

Sernik piernikowy

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Spód piernikowy:
  • -200 g pierników w czekoladzie z nadzieniem
  • -2 łyżki masła rozpuszczonego
  • Masa serowa:
  • -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • -200 ml śmietany kremówki 30 %
  • -4 całe jajka
  • -2 żółtka
  • -3/4 szklanki cukru
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka mąki pszennej
  • -czubata łyżka przyprawy do piernika
  • Polewa czekoladowa:
  • -70 ml śmietany kremówki 30 %
  • -50 g czekolady gorzkiej
  • -50 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

Spód piernikowy:

Pierniczki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania małych okruchów. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na spód formy i dobrze ugniatamy. ODstawiamy do lodówki do momentu przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Do miski przekładamy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy mikserem, tylko do połączenia składników (zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie)

Wykonanie:

Masę serową wykładamy na schłodzony spód piernikowy, wyrównujemy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut w wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Polewa czekoladowa ganache:

Do małego rondelka przelewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy.

Wierzch zimnego sernika polewamy polewą czekoladową ganache. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy.

Smacznego 🙂

Notatki

Ja dodatkowo pokruszyłam na polewę czekoladową kruche pierniczki.

Może Ci się spodobać również

11 komentarzy

  • Reply
    Piegusek
    12 grudnia 2017 at 07:50

    Apetyczny

  • Reply
    Zdziadapradziada.pl
    13 grudnia 2017 at 11:00

    Z pewnością idealny na święta i nie tylko 😉
    Wszyscy którzy uwielbiają pierniki powinni wypróbować ten przepis 🙂

  • Reply
    marlenka
    13 grudnia 2017 at 11:20

    Jeju, muszę koniecznie zrobić ten sernik!!!

  • Reply
    Eleonora ze strzezdom.pl
    15 grudnia 2017 at 14:39

    Przetestuję go w te święta 😀

  • Reply
    Janina
    18 grudnia 2017 at 16:47

    Uwielbiam i serniki i pierniczki, więc to ciasto doskonałe dla mnie 🙂

  • Reply
    Mario
    23 grudnia 2017 at 08:54

    Witam, czy sernik pieczemy na termoobiegu (150 st)? Rozumiem, że podaje Pani proporcje na łyżki stołowe, a nie na łyżeczki? Pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      23 grudnia 2017 at 12:17

      Sernik pieczemy bez termoobiegu. Zgadza się, proporcje są na łyżki stołowe.

  • Reply
    Ninka i rodzinka
    15 sierpnia 2018 at 15:13

    Sernik jest przepyszny, piekę go już nie pierwszy raz. Ulubiony sernik mojej córki) Smaczny i bardzo prosty, nawet nastolatka go robi bez trudu. dziękujemy za taki fajny przepis.

  • Reply
    Karolka
    23 grudnia 2019 at 15:55

    Nie wiem dlaczego ale cały mi popekal, fajny przepis choć nie wiem po co ta śmietana do tego twarogu

  • Reply
    Dariusz
    30 listopada 2020 at 16:59

    Zbliżają się święta i trzeba się odpowiednio przygotować do nich. Pomagam mojej żonie przede wszystkim w kuchni. Lubię wyszukiwać nowe przepisy i razem je testujemy. Podoba mi się pomysł z sernikiem piernikowym. To połączenie dwóch wypieków, które co roku goszczą na naszym stole. Przyda się mała odmiana 🙂

  • Reply
    Ja
    21 grudnia 2021 at 15:12

    Zrobiłam ten sernik ostatnio jednak dół po jednym dniu w lodowce jakby się kleił? I zaczęła oddzielać się jakaś ciecz. Nie w aż tak dużej iloscia, ale trochę tego było
    Co zrobić by następnym razem tego uniknąć? Więcej masła?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.