Boże Narodzenie/ Ciasta/ Ciasta czekoladowe/ Ciasta z kremem/ Święta/ Wielkanoc

Ciasto “Wiśnia z makiem”

Ciasto Wiśnia z makiem

to idealne ciasto na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wilgotny spód makowy, śmietankowy krem z wiśniami oraz krem czekoladowy na biszkoptach nasączonych likierem Amaretto. Połączenie doskonałe!! 🙂 Ciasto smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! 🙂
Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dodatkiem maku: np.: Babka makowa oraz Wiśniowa fantazja.

Ciasto

Drukuj przepis
Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 1,5 godz.

Składniki

  • Składniki: (na formę 22 x 32 cm)
  • Ciasto makowe:
  • -4 jajka
  • -170 g suchego mielonego maku
  • -3/4 szklanku drobnego cukru
  • -1 łyżka cukru wanilinowego
  • -3 łyżki mąki pszennej
  • -2 łyżki kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem śmietankowy:
  • -500g serka mascarpone
  • -250 ml śmietanki 30%
  • -2 łyżki cukru pudru
  • Masa czekoladowa:
  • -250 g serka mascarpone
  • -200 g kremu czekoladowego typu Nutella
  • Poncz:
  • -50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody
  • Dodatkowo:
  • -1,5 szklanki drylowanych wiśni z kompotu
  • -1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
  • -2/3 szklanki zaparzonej, ostudzonej kawy + 2 łyżki likieru Amaretto
  • -50 g gorzkiej czekolady do posypania ciasta

Przygotowanie

Ciasto makowe:

Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.

Mak zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody (najlepiej za pomocą lnianej ściereczki). Jeżeli nie mamy gotowego mielonego maku należy go najpierw sparzyć, a następnie zmielić trzykrotnie przez maszynkę.

Żółtka ucieramy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krem śmietankowy:

Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy serki mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywny krem.

Masa czekoladowa:

Mascarpone należy wyjąć wcześniej, aby uzyskało temp. pokojową, ponieważ zimne może się zwarzyć po wymieszaniu z nutellą. Mascarpone i Nutellę mieszamy w misce do powstania jednolitej, gładkiej masy.

Wykonanie:

Ciasto makowe nasączamy ponczem. Na nie wykładamy krem śmietankowy i równomiernie rozprowadzamy. Wiśnie odsączamy dobrze z kompotu i wciskamy w masę. Wierzch masy ponownie wygładzamy. Biszkopty krótko moczymy w kawie z dodatkiem Amaretto i układać na cieście. Na biszkopty wykładamy masę czekoladową i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierz ciasta ścieramy gorzką czekoladę.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

zBLOGowani.pl

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Jan
    27 listopada 2017 at 13:38

    Pysznie wygląda to ciasto. Uwielbiam ciasta z wiśniami 🙂

  • Reply
    Piegusek
    27 listopada 2017 at 17:08

    Wygląda bardzo smakowicie

  • Reply
    Ronik99 z Krakowa
    28 listopada 2017 at 14:22

    Fakt 😀 Sama pyszność :D:D:D

  • Reply
    zBLOGowani
    28 listopada 2017 at 17:50

    Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat

  • Reply
    Paulina Garnicka
    29 listopada 2017 at 11:19

    Mak i wiśnie – moje ulubione połączenie! Do tego idealnie pasowałaby mi polewa mocno kakaowa 🙂 Coś pysznego, przepis sobie zapisuję 🙂

  • Reply
    Janina Zaręba
    4 grudnia 2017 at 12:51

    Uwielbiam dodatek wiśni do wszelkich ciast. Musze wypróbować i ten przepis 🙂

  • Reply
    Ania
    4 grudnia 2017 at 18:29

    Polecam zapiekankę serową z kurczakiem https://viralvideo.pl/l/F67hKjtr5I

  • Zostaw komentarz