Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski/ Święta/ Wielkanoc

Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem

Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem to hit naszych ostatnich imprez! Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka. Robiłam ją już na wiele okazji i zawsze robi wielką furorę! 🙂 Polecam wszystkim wypróbować przepis, koniecznie dajcie znać jak wyszło 🙂

Zamów składniki

Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 50

Składniki

  • - 400 g sera żółtego
  • - 4 duże jajka
  • - pół szklanki majonezu
  • - 400 g piersi z kurczaka
  • - 2 cebule
  • - 400 g pieczarek
  • - sól, pieprz
  • - słodka i ostra papryka, tymianek

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części. Rozbijamy cienko jak na kotlety. Posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz tymiankiem.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażany cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy aż zmiękną i odparuje z nich woda. Doprawiamy.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy majonez i starty ser żółty. Mieszamy.Prostokątną blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę serową przelewamy na blaszkę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.

Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na blat stołu papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Na wierzchu układamy piersi z kurczaka, posypujemy pieczarkami i zwijamy ściśle w roladę zaczynając od krótszego boku.

Roladę układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut.

Po upieczeniu rolady odstawiamy ją na kilka minut, a następnie kroimy w plasterki. Jeżeli chcemy podać ją na zimno w formie przekąski to kroimy ją po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

16 komentarzy

  • Reply
    edyta
    14 lipca 2016 at 18:38

    Na jak duża plache wylewamy masę serowa ?

    • Reply
      Adel
      31 grudnia 2023 at 10:51

      Rolada jest przepyszna! Robię ja z Twojego przepisu od lat na kazde Święta i imprezy. Na dzisiejszego Sylwestra też ją zrobię mniam

  • Reply
    Marta
    14 lipca 2016 at 21:05

    Ooo mam ten przepis od brazowaTa rolade robi furore rzeczywiscie, jest pyszna

  • Reply
    Perpe
    13 września 2016 at 17:25

    Roztrzepane jajka połączone z serem katastrofa murowana. Koniecznie trzeba ubić białka na sztywną pianę, następnie dodać żółtka delikatnie wymieszać i połączyć z serem. Solę i pieprzę. Nie dodaję majonezu.

    • Reply
      Marta
      13 września 2016 at 21:15

      Jak dla mnie to nie jest to konieczne, robię tą roladę od bardzo dawna, zawsze w ten sam sposób i wychodzi idealnie smaczna.

    • Reply
      Ja
      17 czerwca 2020 at 15:43

      Jaka katastrofa mi zawsze wychodzi a bialaka na puch z kurczakiem to dopiero katastrofa. Ser sie ładnie roztopi i zetnie z jajami i majonezem pycha.

  • Reply
    iw
    13 września 2016 at 19:57

    a jakiego majonezu? One mają różne wielkości.

    • Reply
      Marta
      13 września 2016 at 21:16

      W przepisie pisze, pół szklanki.

  • Reply
    Bożena Krzyżaniak
    15 września 2016 at 18:15

    Ja do tej rolady robię jeszcze sos do polania , Sos: keczup-9 łyżek , majonez -3 łyżki , 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku ,1 łyżka magi , sól ,pieprz do smaku . Wszystko razem dobrze mieszam i polewam upieczoną i przestudzoną roladę Smakuje bardzo dobrze .

  • Reply
    Monika
    17 września 2016 at 11:31

    wlasnie jestem na ukończeniu ale nie wyszła mi tak ładna jak na zdjeciu. trochu się „rozlazła” ale i tak jest pyszna! dzieki za inspiracje!

  • Reply
    Wiola
    28 grudnia 2016 at 21:06

    Trzeba zawinąć w papier do pieczenia dosyć ściśle i wtedy wyjdzie super

  • Reply
    Marta
    26 marca 2018 at 06:57

    Zrobiłam na imieniny, REWELACJA!!! Hit imprezy!!! Bardzo smaczna rolada, polecam, przepyszna zarówno na gorąco i wtedy może być jako drugie danie gorące lub jak na zimno jako przystawka.

  • Reply
    Jola
    12 kwietnia 2019 at 14:47

    Witam
    Na jaka wielkość blachy jest Pani przepis ???
    Pozdrawiam.

  • Reply
    Kasia
    13 maja 2019 at 16:13

    A jaki ser jest wg Pani najlepszy….Pani rolada jest mocno żółta

  • Reply
    Edyta
    30 marca 2022 at 11:58

    Czy gotową zwinieta rolada można włożyć do lodówki i zapięć na drugi dzień w piekarniku ?

  • Reply
    Adel
    31 grudnia 2023 at 10:52

    Rolada jest przepyszna! Robię ja z Twojego przepisu od lat na kazde Święta i imprezy. Na dzisiejszego Sylwestra też ją zrobię mniam

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.