Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem to hit naszych ostatnich imprez! Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka. Robiłam ją już na wiele okazji i zawsze robi wielką furorę! 🙂 Polecam wszystkim wypróbować przepis, koniecznie dajcie znać jak wyszło 🙂
Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
- - 400 g sera żółtego
- - 4 duże jajka
- - pół szklanki majonezu
- - 400 g piersi z kurczaka
- - 2 cebule
- - 400 g pieczarek
- - sól, pieprz
- - słodka i ostra papryka, tymianek
Przygotowanie
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części. Rozbijamy cienko jak na kotlety. Posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz tymiankiem.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażany cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy aż zmiękną i odparuje z nich woda. Doprawiamy.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy majonez i starty ser żółty. Mieszamy.Prostokątną blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę serową przelewamy na blaszkę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na blat stołu papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Na wierzchu układamy piersi z kurczaka, posypujemy pieczarkami i zwijamy ściśle w roladę zaczynając od krótszego boku.
Roladę układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
Po upieczeniu rolady odstawiamy ją na kilka minut, a następnie kroimy w plasterki. Jeżeli chcemy podać ją na zimno w formie przekąski to kroimy ją po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego 🙂
16 komentarzy
edyta
14 lipca 2016 at 18:38Na jak duża plache wylewamy masę serowa ?
Adel
31 grudnia 2023 at 10:51Rolada jest przepyszna! Robię ja z Twojego przepisu od lat na kazde Święta i imprezy. Na dzisiejszego Sylwestra też ją zrobię mniam
Marta
14 lipca 2016 at 21:05Ooo mam ten przepis od brazowaTa rolade robi furore rzeczywiscie, jest pyszna
Perpe
13 września 2016 at 17:25Roztrzepane jajka połączone z serem katastrofa murowana. Koniecznie trzeba ubić białka na sztywną pianę, następnie dodać żółtka delikatnie wymieszać i połączyć z serem. Solę i pieprzę. Nie dodaję majonezu.
Marta
13 września 2016 at 21:15Jak dla mnie to nie jest to konieczne, robię tą roladę od bardzo dawna, zawsze w ten sam sposób i wychodzi idealnie smaczna.
Ja
17 czerwca 2020 at 15:43Jaka katastrofa mi zawsze wychodzi a bialaka na puch z kurczakiem to dopiero katastrofa. Ser sie ładnie roztopi i zetnie z jajami i majonezem pycha.
iw
13 września 2016 at 19:57a jakiego majonezu? One mają różne wielkości.
Marta
13 września 2016 at 21:16W przepisie pisze, pół szklanki.
Bożena Krzyżaniak
15 września 2016 at 18:15Ja do tej rolady robię jeszcze sos do polania , Sos: keczup-9 łyżek , majonez -3 łyżki , 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku ,1 łyżka magi , sól ,pieprz do smaku . Wszystko razem dobrze mieszam i polewam upieczoną i przestudzoną roladę Smakuje bardzo dobrze .
Monika
17 września 2016 at 11:31wlasnie jestem na ukończeniu ale nie wyszła mi tak ładna jak na zdjeciu. trochu się „rozlazła” ale i tak jest pyszna! dzieki za inspiracje!
Wiola
28 grudnia 2016 at 21:06Trzeba zawinąć w papier do pieczenia dosyć ściśle i wtedy wyjdzie super
Marta
26 marca 2018 at 06:57Zrobiłam na imieniny, REWELACJA!!! Hit imprezy!!! Bardzo smaczna rolada, polecam, przepyszna zarówno na gorąco i wtedy może być jako drugie danie gorące lub jak na zimno jako przystawka.
Jola
12 kwietnia 2019 at 14:47Witam
Na jaka wielkość blachy jest Pani przepis ???
Pozdrawiam.
Kasia
13 maja 2019 at 16:13A jaki ser jest wg Pani najlepszy….Pani rolada jest mocno żółta
Edyta
30 marca 2022 at 11:58Czy gotową zwinieta rolada można włożyć do lodówki i zapięć na drugi dzień w piekarniku ?
Adel
31 grudnia 2023 at 10:52Rolada jest przepyszna! Robię ja z Twojego przepisu od lat na kazde Święta i imprezy. Na dzisiejszego Sylwestra też ją zrobię mniam