Zapiekanka gyros
Kojarzycie znaną sałatkę gyros? Jestem pewna, że tak! 🙂 Dzisiejsza zapiekanka jest inspirowana właśnie tą sałatką. W jej skład wchodzi makaron, kurczak w przyprawie gyros, ogórki kiszone, papryka i kukurydza. Całość zalana jest sosem majonezowo – ketchupowo – śmietanowym. Zapiekanka co prawda jest trochę kaloryczna, ale za to jaka smaczna 🙂 Ps. zawsze możecie zjeść mniejszą porcje :-)) polecam na obiad 🙂
Zapiekanka gyros
Drukuj przepisSkładniki
- -400 g makaronu, u mnie kokardki
- -1 pierś z kurczaka (około 500 g)
- -3 łyżki przyprawy do gyrosa
- -2 łyżki oleju
- -sól, pieprz
- -2 czerwone papryki
- -5 ogórków kiszonych (mogą być również ogórki konserwowe)
- -puszka kukurydzy
- Sos:
- -5 łyżek majonezu
- -6 łyżek ketchupu
- -6 łyżek kwaśnej śmietany
- -4 ząbki czosnku
- -150 g sera żółtego
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i studzimy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na niej mięso do lekkiego zrumienienia. Papryki i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach.
W prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy połowę makaronu, smarujemy go 1/3 sosu. Układamy na nim podsmażoną pierś z kurczaka i przygotowane warzywa. Wierzch smarujemy drugą częścią sosu, posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pozostałą częścią makaronu, smarujemy resztą sosu i posypujemy serem żółtym.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku przez 25 w temp. 180 stopni.
Smacznego 🙂
12 komentarzy
Słodkie okruszki
28 lipca 2016 at 20:49Pyszna zapiekanka.
madlene17
29 lipca 2016 at 18:39Robiłam taką, ale z ryżem 🙂 Przepyszna 🙂
Pati
30 lipca 2016 at 18:05Właśnie zrobilam 🙂 gotowa do włożenia do piekarnika 😀 slinka leci
matimadzia
3 sierpnia 2016 at 15:19Czy zapiekanke się przykrywa podczas pieczenia ?
Marta
4 sierpnia 2016 at 11:55Wygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Zainspirowałaś mnie, dzisiaj zrobię taką zapiekankę moim chłopakom, dzięki!
piegusek
5 sierpnia 2016 at 15:16u mnie w domu uwielbiamy takie zapiekanki
Dorka
11 września 2016 at 11:59Witam Pani Marto,jeśli mogę sobie pozwolić na parę wskazówek:
– w składzie sosu podany ser żółty (ser jest do posypania )
– czosnek ma być drobno posiekany czy też przez praskę
– czy zapiekanka ma być pieczona otwarta czy też pod przykryciem
Niestety jestem kiepską kuchareczką , więc dla mnie to bardzo ważne wskazówki 😀
Jestem w trakcie pieczenia i zobaczymy jak mi poszło
Pozdrawiam Dorka
Dorka
11 września 2016 at 13:05Zapiekanka bardzo smaczna 😀
Dodałam 1 pierś kurczaka więcej .
Piekłam pod przykryciem i wydłużyłam czas pieczenia o 10min
Dno naczynia żaroodpornego lekko posmarowałam olejem kokosowym(bałam się że makaron może się przypalić) ale nie wiem czy moja obawa była sluszna 😀
Pozdrawiam Dorka
Grazka
14 października 2016 at 06:36Czy zapiekanka po upieczeniu jest związana czy rozpada się na talerzu ? Proszę o odpowiedź 😉
Marta
14 października 2016 at 10:40Zapiekanka raczej się rozpada na talerzu 🙂
Agnieska
15 stycznia 2020 at 15:45Pyszna zapiekanka
Monika
14 grudnia 2023 at 10:40Zapiekanka gyros brzmi obłędnie! Uwielbiam tradycyjny smak gyrosa, więc na pewno wypróbuję tę pyszną wersję zapiekanki. Dzięki za inspirację kulinarną!