Dania obiadowe/ Makarony/ Zapiekanki

Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros

Kojarzycie znaną sałatkę gyros? Jestem pewna, że tak! 🙂 Dzisiejsza zapiekanka jest inspirowana właśnie tą sałatką. W jej skład wchodzi makaron, kurczak w przyprawie gyros, ogórki kiszone, papryka i kukurydza. Całość zalana jest sosem majonezowo – ketchupowo – śmietanowym. Zapiekanka co prawda jest trochę kaloryczna, ale za to jaka smaczna 🙂 Ps. zawsze możecie zjeść mniejszą porcje :-)) polecam na obiad 🙂

Zapiekanka gyros

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -400 g makaronu, u mnie kokardki
  • -1 pierś z kurczaka (około 500 g)
  • -3 łyżki przyprawy do gyrosa
  • -2 łyżki oleju
  • -sól, pieprz
  • -2 czerwone papryki
  • -5 ogórków kiszonych (mogą być również ogórki konserwowe)
  • -puszka kukurydzy
  • Sos:
  • -5 łyżek majonezu
  • -6 łyżek ketchupu
  • -6 łyżek kwaśnej śmietany
  • -4 ząbki czosnku
  • -150 g sera żółtego

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i studzimy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na niej mięso do lekkiego zrumienienia. Papryki i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

W misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach.

W prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy połowę makaronu, smarujemy go 1/3 sosu. Układamy na nim podsmażoną pierś z kurczaka i przygotowane warzywa. Wierzch smarujemy drugą częścią sosu, posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pozostałą częścią makaronu, smarujemy resztą sosu i posypujemy serem żółtym.

Zapiekankę pieczemy w piekarniku przez 25 w temp. 180 stopni.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Reply
    Słodkie okruszki
    28 lipca 2016 at 20:49

    Pyszna zapiekanka.

  • Reply
    madlene17
    29 lipca 2016 at 18:39

    Robiłam taką, ale z ryżem 🙂 Przepyszna 🙂

  • Reply
    Pati
    30 lipca 2016 at 18:05

    Właśnie zrobilam 🙂 gotowa do włożenia do piekarnika 😀 slinka leci

  • Reply
    matimadzia
    3 sierpnia 2016 at 15:19

    Czy zapiekanke się przykrywa podczas pieczenia ?

  • Reply
    Marta
    4 sierpnia 2016 at 11:55

    Wygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Zainspirowałaś mnie, dzisiaj zrobię taką zapiekankę moim chłopakom, dzięki!

  • Reply
    piegusek
    5 sierpnia 2016 at 15:16

    u mnie w domu uwielbiamy takie zapiekanki

  • Reply
    Dorka
    11 września 2016 at 11:59

    Witam Pani Marto,jeśli mogę sobie pozwolić na parę wskazówek:
    – w składzie sosu podany ser żółty (ser jest do posypania )
    – czosnek ma być drobno posiekany czy też przez praskę
    – czy zapiekanka ma być pieczona otwarta czy też pod przykryciem
    Niestety jestem kiepską kuchareczką , więc dla mnie to bardzo ważne wskazówki 😀
    Jestem w trakcie pieczenia i zobaczymy jak mi poszło
    Pozdrawiam Dorka

  • Reply
    Dorka
    11 września 2016 at 13:05

    Zapiekanka bardzo smaczna 😀
    Dodałam 1 pierś kurczaka więcej .
    Piekłam pod przykryciem i wydłużyłam czas pieczenia o 10min
    Dno naczynia żaroodpornego lekko posmarowałam olejem kokosowym(bałam się że makaron może się przypalić) ale nie wiem czy moja obawa była sluszna 😀
    Pozdrawiam Dorka

  • Reply
    Grazka
    14 października 2016 at 06:36

    Czy zapiekanka po upieczeniu jest związana czy rozpada się na talerzu ? Proszę o odpowiedź 😉

    • Reply
      Marta
      14 października 2016 at 10:40

      Zapiekanka raczej się rozpada na talerzu 🙂

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type