Dania obiadowe/ Makarony

Makaron z pieczarkami i szynką szwarcwaldzką

Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką w sosie smietanowo – kaparowym

Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo – kaparowym. Te pyszne danie wyczarujecie w zaledwie 30 minut, które smakiem podbije nie jedno podniebienie. Sos z dodatkiem kaparów wyostrza smak całego dania i nadaje mu fajnego, oryginalnego smaku. Polecam,potrawa smakuje przepysznie  🙂

 

Makaron z pieczarkami, szynką szwarcwaldzką w sosie kaparowo - śmietanowym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -opakowanie makaronu durum duże świdry Makarony Polskie (400 g)
  • -2 średnie cebule
  • -3 ząbki czosnku
  • -2 łyżki oliwy
  • -400 g pieczarek
  • -5 suszonych pomidorów
  • -4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • -2 łyżki starego parmezanu
  • -2 łyżki kaparów
  • -pieprz
  • -250 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • -2 gałązki tymianku

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i czosnek pokrojony w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone w pół plasterki pieczarki. Smażymy kilka minut. Po tym czasie dorzucamy suszone pomidory i szynkę szwarcwaldzką pokrojoną w paseczki. Smażymy 5 minut.

W moździerzu ucieramy kapary z pieprzem i starym serem. Dolewamy śmietankę, dokładnie mieszamy łyżką i przelewamy na patelnię. Całość smażymy na średnim ogniu około 8 minut. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Pod koniec dolewamy 2 łyżki wody z gotującego się makaronu, mieszamy.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy. Przekładamy do sosu, mieszamy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    13 października 2015 at 20:55

    Martuś pysznie zrobiłaś ten makaronik 🙂

    • Reply
      Marta
      14 października 2015 at 21:26

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    14 października 2015 at 08:29

    Pyszne danie, mniam!

    • Reply
      Marta
      14 października 2015 at 21:30

      Dzięki, polecam wypróbować przepis 🙂

  • Reply
    KasiaS
    16 listopada 2015 at 21:49

    Moje smaki 🙂
    Danie wygląda wyśmienicie 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.