Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia

Drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą

Drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z twarożku z dodatkiem białej czekolady i malin. Upiekłam je już jakiś czas temu ale dopiero teraz doczekały się publikacji. Bardzo nam smakowały i zostały zjedzone w tempie ekspresowym.

Bułeczki podałam na talerzu z serii New Hollis Gold od Porcelana Bogucice.

Drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto:
  • -500 g mąki pszennej, u mnie z Młynomag
  • -25 g drożdży świeżych
  • -3 łyżki cukru
  • -200 ml mleka
  • -2 jajka
  • -50 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • -60 g masła, roztopionego
  • -pół łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • -200 g twarogu
  • -1 jajko
  • -60 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej)
  • Dodatkowo:
  • -około 450 g świeżych malin
  • -cukier puder do oprószenia
  • -jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania bułeczek)

Przygotowanie

Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i letnie mleko, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, dodajemy do niej sól, przestudzone masło, rozczyn z drożdży, jajka i maślankę lub jogurt naturalny. Wyrabiamy ciasto około 15 minut aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wykładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Nadzienie:

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe. W misce mieszamy twaróg z przestudzoną czekoladą i 1 jajkiem.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę. Dzielimy je na 12 równych części. Formujemy je w okrągłe bułeczki i odkładamy na 30 minut na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryte ściereczką (do podwojenia objętości). Po tym czasie, szklanką z niedużym dnem robimy w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), nakładamy do niego ok. 1,5 łyżki nadzienia serowego, na wierzchu układamy około 4-5 malin.

Tak przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i do jeszcze ciepłych bułeczek nakładamy pozostałych maliny (gdybyśmy zrobili to na początku, ser by wypłynął, byłoby zbyt dużo nadzienia).

Każdą bułeczkę posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    15 października 2015 at 10:21

    Martuś wspaniałe buły. Wyglądają pysznie 🙂

  • Reply
    gin
    16 października 2015 at 09:40

    Mmm, z takim nadzieniem musiały smakować wybornie 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    16 października 2015 at 11:11

    Bułeczki z takim pysznym nadzieniem muszą być wspaniałe!

  • Reply
    Obiad gotowy!
    18 października 2015 at 10:04

    piękne, apetyczne! w szkolnych sklepikach nie wiedzą, co tracą:)

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type