Bułki na słodko/ Ciasta/ Ciastka/ Domowa Piekarnia

Drożdżówki z śliwkami

Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, jeszcze lekko ciepłe. Są mięciutkie i bardzo pyszne. U mnie zniknęły bardzo szybko, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ostatnich bułeczek. Możecie zrobić je również z innymi owocami, np. truskawkami. Polecam 🙂

drozdzowka_sliwka2drozdzowka_sliwka

Drożdżówki z śliwkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • -2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • -15 g świeżych drożdży
  • -3/4 szklanki letniego mleka
  • -3 czubate łyżki cukru
  • -1 jajko
  • -1 żółtko
  • -1/4 łyżeczki soli
  • -60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • Kruszonka:
  • -pół szklanki mąki pszennej
  • -5 łyżek cukru
  • -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • -60 g roztopionego masła
  • Dodatkowo:
  • -5 łyżeczki bułki tartej
  • -świeże lub mrożone śliwki (20 sztuk)
  • -1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

Do miski dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 1/4 szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce na około 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka, jajko, żółtko, masło i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu ułożyć po 4 połówki śliwek (skórką do dołu).

Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    13 kwietnia 2015 at 17:42

    Porywam jedną bo mi ogromnego smaka narobiłaś!

  • Reply
    Marzena
    13 kwietnia 2015 at 18:26

    Mniam pyszności 🙂 porywam sobie jedną 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    14 kwietnia 2015 at 07:53

    takie apetyczne, że ślinka leci! i skąd ja teraz wezmę śliwki?;)

    • Reply
      Marta
      15 kwietnia 2015 at 03:00

      Jeśli nie masz mrożonych śliwek możesz zrobić je z innymi owocami np . jabłkami, truskawkami, malinami, jagodami. W sezonie polecam zrobić ze śliwek 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    14 kwietnia 2015 at 11:47

    Alez pyszne bułeczki, aż ślinotoku dostałam

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    14 kwietnia 2015 at 12:49

    Uwielbiam domowe drożdżówki <3 są takie pyszne!

  • Reply
    An etka
    14 kwietnia 2015 at 21:48

    Bułeczki są pyszne :). A że nie miałam śliwek, zastąpiłam je jabłkami krótko duszonymi z odrobiną brązowego cukru. Jabłka, już we wgłębieniach drożdżówek, posypałam drobnymi wiórkami kokosowymi, potem dopiero kruszonką. Cały przepis zrobiony bez żadnej poprawki w proporcjach składników. Czasem, a nawet częściej, bywa, że trzeba coś zmienić, bo nie ma efektu i tylko nasza inwencja może to poprawić. Wracając do drożdżówek, zanim pojawią się śliwki, zrobię je jeszcze nie raz i nie dwa :). Z nimi będą jeszcze pyszniejsze :). Dziękuję za ten przepis :).

    • Reply
      Marta
      16 kwietnia 2015 at 22:16

      Nie ma za co:) z jabłkami jeszcze nie robiłam, będę musiała też takie zrobić 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    15 kwietnia 2015 at 18:11

    Porywam taką bułę! Wygląda mega apetycznie!

  • Reply
    Magda
    30 sierpnia 2017 at 10:05

    Pyszne drożdżówki wszystkim bardzo smakowały z mirabelkami też wychodzą znakomite. 🙂

  • Reply
    Ola
    26 lipca 2018 at 20:07

    Jest jakiś sposób na tak ładne uformowanie ciasta drożdżowego??;P mi kleiło się wszystko do palców i wyszły kulfony;P posmarowałem palce odrobiną oleju i coś skleiła ale na pewno nie będą wyglądać tak apetycznie jak te na zdjęciu;) pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      26 lipca 2018 at 21:17

      Prawdopodobnie została dodana zbyt mała ilość mąki, stąd trudność w lepieniu bułeczek.

  • Reply
    Bożena
    20 sierpnia 2018 at 08:10

    Czy mrożone śliwki trzeba wcześniej rozmrozić czy dawać zamrożone?

    • Reply
      Marta
      20 sierpnia 2018 at 10:27

      Śliwki dajemy mrożone.

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type