Ciasta/ Ciasta przekładane

Piernik staropolski

Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście wszystkich wypieków świątecznych to koniecznie dopiszcie do listy przepis na piernik staropolski. Piernik przełożony jest powidłami śliwkowymi, obłożony masą marcepanową i oblany polewą czekoladową z orzechami włoskimi – istne szaleństwo! 🙂 Przepis pochodzi z książki Lidla pt.: “Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego” Piernik ten przygotowywałam rok temu na warsztatach z Pawłem Małeckim. Już wtedy bardzo mi posmakował i w tym roku postanowiłam upiec go po raz kolejny.  Szczerze polecam! Jestem pewna, że i Wam posmakuje 🙂


Piernik staropolski

Drukuj przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • -200 g masła
  • -150 g miodu
  • -40 g przyprawy do piernika
  • -15 g kakao
  • -3 szczypty kardamonu
  • -1/2 łyżeczki cynamonu
  • -4 jajka
  • -50 g cukru trzcinowego
  • -60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • -80 g mąki pszennej tortowej
  • -20 g mąki ziemniaczanej
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • -50 g posiekanych orzechów włoskich
  • Do przełożenia:
  • -250 g powideł śliwkowych
  • -50 g miodu
  • Dodatkowo:
  • -400 g masy marcepanowej
  • -100 g orzechów włoskich
  • Polewa czekoladowa:
  • -100 ml śmietanki kremówki 30%
  • -100 g czekolady deserowej
  • -100 g czekolady mlecznej
  • -20 g miękkiego masła
  • -30 g miodu

Przygotowanie

Ciasto:

Masło roztapiamy razem z miodem w rondelku. Dodać przyprawę piernikową, kardamon, kakao, cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie odstawiamy na bok i studzimy.

Wszystkie trzy rodzaje mąki oraz sodę i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąkami. Dodajemy wystudzoną mieszankę maślano -miodową i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem prostokątnej keksówki i pieczemy w temp. 170 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.

Przełożenie:

Powidła i miód łączymy w rondelku i podgrzewamy. Kiedy piernik się wystudzi, przekrawamy go na 3 części i smarujemy gorącymi jeszcze powidłami. Smarujemy również wierzch ciasta i wszystkie boki. Odstawiamy do wystudzenia.

Wykonanie:

Masę marcepanową rozwałkowujemy i pokrywamy nią cały wysmarowany powidłami piernik, wyrównując boki. `Ciasto odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Wystudzony piernik polewamy polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

Polewa czekoladowa:

Śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy rózgą (trzepaczką) do momentu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy masło. Mieszamy, by uzyskać gładką polewę.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Maria
    25 lutego 2018 at 12:17

    Chętnie zrobię taki na święta

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search

    Wszystkie...

    Generic filters
    Filter by Custom Post Type