Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta z owocami

Ciasto z truskawkami

Biszkopt przełożony pysznym musem truskawkowym. Ciasto jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Wykorzystałam do niego część truskawek, które zamroziłam w okresie letnim w sporej ilości. Takie ciasto przywołuje nam smak lata w środku zimy 😉 Jeśli macie zapasy truskawek w swoich zamrażalkach, koniecznie zróbcie to ciasto 🙂

ciasto_truskawkowe3ciasto_truskawkowe2ciasto_truskawkowe

Ciasto z truskawkami

Drukuj przepis

Składniki

  • Biszkopt:
  • -7 jajek
  • -szczypta soli
  • -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka mąki pszennej
  • -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Masa truskawkowa:
  • -1 kg truskawek
  • -600 g serków homogenizowanych waniliowych
  • -250 g jogurtu naturalnego
  • -4 łyżki cukru pudru
  • -3 galaretki truskawkowe
  • Dodatkowo:
  • -1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Biszkopt:

Obie mąki przesiewamy, odkładamy.

W misce miksera ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Dodajemy żółtka, jedno po drugim. Ubijamy do połączenia. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.

Prostokątną formę (wymiary około 25 x 35 cm) do pieczenia (sam spód) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy na nią ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy do tzn. suchego patyczka (około 20 minut).

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, następnie upuszczamy go na podłogę (z blaszką) z wysokości około 40 cm. Studzimy w otwartym piekarniku.

Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na pół.

Masa truskawkowa:

Truskawki miksujemy (mrożone wcześniej rozmrażamy), dodajemy do nich serki homogenizowane, jogurt naturalny oraz cukier puder. Mieszamy i odstawiamy.

3 galaretki rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wlewamy do masy truskawkowej. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Spód biszkoptu układamy w blaszce. Wylewamy na niego całą masę truskawkową, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę (rozpuszczoną w 1,5 szklanki wrzącej wody).

Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Reply
    Ania
    6 lutego 2015 at 11:03

    Oj zjadlabym taki truskawkowy placuszek 😉

  • Reply
    ewa
    6 lutego 2015 at 11:42

    takie ciacho mi się właśnie marzy.. 🙂

    • Reply
      Marta
      7 lutego 2015 at 15:45

      Za mną takie ciasto chodziło od dawna 🙂 Postanowiłam je w końcu zrobić i wyszło pyszne 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    6 lutego 2015 at 18:42

    Bardzo lubię takie ciasta 🙂 Lekkie i pyszne

    • Reply
      Marta
      7 lutego 2015 at 15:45

      Ja również 🙂 Smakują wyśmienicie 🙂

  • Reply
    mucha123
    17 sierpnia 2015 at 20:55

    Witam, jakiej wielkości blaszki użyć?

    • Reply
      Marta
      17 sierpnia 2015 at 21:30

      Przepis jest na prostokątą blaszkę o wymiarach około 25 x 35 cm.

  • Reply
    Aneta
    20 października 2016 at 17:10

    Czy nie należałoby nasączyc biszkopt? Nie jest za suchy?

    • Reply
      Marta
      20 października 2016 at 20:59

      Nie ma takiej potrzeby.

  • Reply
    Aga
    15 lipca 2019 at 18:48

    Czy można użyć zamiast truskawek wiśnie? Tak samo trzeba będzie z nimi postępować czy wcześniej lepiej sok z nich odlać? Dziękuję za porady

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.