Biszkopt przełożony pysznym musem truskawkowym. Ciasto jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Wykorzystałam do niego część truskawek, które zamroziłam w okresie letnim w sporej ilości. Takie ciasto przywołuje nam smak lata w środku zimy 😉 Jeśli macie zapasy truskawek w swoich zamrażalkach, koniecznie zróbcie to ciasto 🙂
Ciasto z truskawkami
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -7 jajek
- -szczypta soli
- -1 szklanka cukru
- -1 szklanka mąki pszennej
- -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- Masa truskawkowa:
- -1 kg truskawek
- -600 g serków homogenizowanych waniliowych
- -250 g jogurtu naturalnego
- -4 łyżki cukru pudru
- -3 galaretki truskawkowe
- Dodatkowo:
- -1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Biszkopt:
Obie mąki przesiewamy, odkładamy.
W misce miksera ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Dodajemy żółtka, jedno po drugim. Ubijamy do połączenia. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.
Prostokątną formę (wymiary około 25 x 35 cm) do pieczenia (sam spód) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy na nią ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy do tzn. suchego patyczka (około 20 minut).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, następnie upuszczamy go na podłogę (z blaszką) z wysokości około 40 cm. Studzimy w otwartym piekarniku.
Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na pół.
Masa truskawkowa:
Truskawki miksujemy (mrożone wcześniej rozmrażamy), dodajemy do nich serki homogenizowane, jogurt naturalny oraz cukier puder. Mieszamy i odstawiamy.
3 galaretki rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wlewamy do masy truskawkowej. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Spód biszkoptu układamy w blaszce. Wylewamy na niego całą masę truskawkową, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę (rozpuszczoną w 1,5 szklanki wrzącej wody).
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Ania
6 lutego 2015 at 11:03Oj zjadlabym taki truskawkowy placuszek 😉
ewa
6 lutego 2015 at 11:42takie ciacho mi się właśnie marzy.. 🙂
Marta
7 lutego 2015 at 15:45Za mną takie ciasto chodziło od dawna 🙂 Postanowiłam je w końcu zrobić i wyszło pyszne 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
6 lutego 2015 at 18:42Bardzo lubię takie ciasta 🙂 Lekkie i pyszne
Marta
7 lutego 2015 at 15:45Ja również 🙂 Smakują wyśmienicie 🙂
mucha123
17 sierpnia 2015 at 20:55Witam, jakiej wielkości blaszki użyć?
Marta
17 sierpnia 2015 at 21:30Przepis jest na prostokątą blaszkę o wymiarach około 25 x 35 cm.
Aneta
20 października 2016 at 17:10Czy nie należałoby nasączyc biszkopt? Nie jest za suchy?
Marta
20 października 2016 at 20:59Nie ma takiej potrzeby.
Aga
15 lipca 2019 at 18:48Czy można użyć zamiast truskawek wiśnie? Tak samo trzeba będzie z nimi postępować czy wcześniej lepiej sok z nich odlać? Dziękuję za porady