Ciasta/ Ciasta bez pieczenia/ Ciasta z owocami

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Na zakończenie sezonu truskawkowego musiałam przygotować jakiś pyszny deser.  Padło na sernik! Nie miałam ochoty włączać piekarnika, a więc wpadłam na pomysł, że zrobię sernik na zimno. Nie taki zwyczajny bo z musem owocowym i chrupiącym spodem z kremu czekoladowego i herbatników. Wyszedł świetny – lekki, kremowy i owocowy. W sam raz na upalne dni! 🙂

Ps. Do przygotowania spodu ciasteczkowego najlepiej użyć blendera z pojemnikiem do rozdrabniania. Ja użyłam blendera Silver crest od Lidl Polska, który posłużył mi nie tylko do przygotowania spodu ciasteczkowego, ale również do zrobienia musu truskawkowego.

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -200 g herbatników maślanych
  • -4 czubate łyżki kremu czekoladowego
  • -łyżka miękkiego masła
  • Masa serowa:
  • -750 g twarogu sernikowego
  • -4 łyżki cukru pudru
  • -300 ml śmietany kremówki 30 %
  • -2 galaretki cytrynowe
  • Mus truskawkowy
  • -500 g truskawek
  • -2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

Ciastka przekładamy do malaksera, miksujemy do momentu otrzymania okruszków. Dodajemy masło i krem czekoladowy, mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy twaróg i cukier puder, miksujemy. Dolewamy wystudzoną ale płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia, pod koniec dodajemy ubitą śmietanę. Mieszamy i przelewamy na spód ciasteczkowy. Odstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Mus truskawkowy

2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy i miksujemy na mus. Do wystudzonej galaretki przelewamy zmiksowane truskawki. Powstały mus wylewamy na wierzch masy serowej. Ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Lukasz Toborek
    11 lipca 2016 at 05:55

    Uwielbiam słodkości, a to wygląda niesamowicie, niebawem wypróbuje i podziele się wrażeniami 😉

    A tymczasem zapraszam do mnie na orginalne
    Tiramisu przepis włoski

  • Reply
    Kuchnia na Widelcu
    12 lipca 2016 at 12:19

    Sernik wyszedł perfekcyjnie! Gratulacje 🙂 Może niedługo sprawdzę ten przepis.

  • Reply
    Moja pasja smaku
    15 lipca 2016 at 11:39

    Istny obłęd <3

  • Reply
    Margaret
    20 lipca 2016 at 12:41

    Jestem wielkim łakomczuszkiem i uwielbiam serniki. Ten wyszedł mi obłędnie 🙂 Palce lizać 🙂
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂

  • Reply
    LJaj
    3 lipca 2017 at 16:07

    Na jak dużą tortownicę ten przepis?

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type