Ciasta/ Ciasta bez pieczenia/ Ciasta z owocami

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Na zakończenie sezonu truskawkowego musiałam przygotować jakiś pyszny deser.  Padło na sernik! Nie miałam ochoty włączać piekarnika, a więc wpadłam na pomysł, że zrobię sernik na zimno. Nie taki zwyczajny bo z musem owocowym i chrupiącym spodem z kremu czekoladowego i herbatników. Wyszedł świetny – lekki, kremowy i owocowy. W sam raz na upalne dni! 🙂

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -200 g herbatników maślanych
  • -4 czubate łyżki kremu czekoladowego
  • -łyżka miękkiego masła
  • Masa serowa:
  • -750 g twarogu sernikowego
  • -4 łyżki cukru pudru
  • -300 ml śmietany kremówki 30 %
  • -2 galaretki cytrynowe
  • Mus truskawkowy
  • -500 g truskawek
  • -2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

Ciastka przekładamy do malaksera, miksujemy do momentu otrzymania okruszków. Dodajemy masło i krem czekoladowy, mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy twaróg i cukier puder, miksujemy. Dolewamy wystudzoną ale płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia, pod koniec dodajemy ubitą śmietanę. Mieszamy i przelewamy na spód ciasteczkowy. Odstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Mus truskawkowy

2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy i miksujemy na mus. Do wystudzonej galaretki przelewamy zmiksowane truskawki. Powstały mus wylewamy na wierzch masy serowej. Ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego 🙂

Notatki

Ps. Do przygotowania spodu ciasteczkowego najlepiej użyć blendera z pojemnikiem do rozdrabniania. Ja użyłam blendera Silver crest od Lidl Polska, który posłużył mi nie tylko do przygotowania spodu ciasteczkowego, ale również do zrobienia musu truskawkowego.

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Lukasz Toborek
    11 lipca 2016 at 05:55

    Uwielbiam słodkości, a to wygląda niesamowicie, niebawem wypróbuje i podziele się wrażeniami 😉

    A tymczasem zapraszam do mnie na orginalne
    Tiramisu przepis włoski

  • Reply
    Kuchnia na Widelcu
    12 lipca 2016 at 12:19

    Sernik wyszedł perfekcyjnie! Gratulacje 🙂 Może niedługo sprawdzę ten przepis.

  • Reply
    Moja pasja smaku
    15 lipca 2016 at 11:39

    Istny obłęd <3

  • Reply
    Margaret
    20 lipca 2016 at 12:41

    Jestem wielkim łakomczuszkiem i uwielbiam serniki. Ten wyszedł mi obłędnie 🙂 Palce lizać 🙂
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂

  • Reply
    LJaj
    3 lipca 2017 at 16:07

    Na jak dużą tortownicę ten przepis?

  • Reply
    Ola
    4 listopada 2017 at 09:13

    Witam. O jaki krem czekoladowy chodzi ? Czy może być gotowy krem do zrobienia?

    • Reply
      Marta
      4 listopada 2017 at 11:23

      Chodzi o krem czekoladowy w słoiku typu nutella.

    Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type