Przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Smakuje bardzo pysznie. Niezastąpiony na świątecznym stole. Polecam 🙂
Sernik z brzoskwiniami
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto kruche:
- -250 g masła, zimnego
- -3 łyżki cukru pudru
- -5 żółtek
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -3 szklanki mąki pszennej
- Masa serowa:
- -1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie
- -2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego
- -125 g masła
- -3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
- -1 szklanka cukru
- Dodatkowo:
- -puszka brzoskwiń w syropie
- -5 białek
- -3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta.
Podzielić je na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć na 2 godziny do zamrażarki (do stwardnienia ciasta).
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.
Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.
W misie miksera ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany.
Wykonanie:
Głęboką blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Z zamrażarki wyjąć jedną część ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na nie wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopniach. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Najsmaczniejszy na drugi dzień.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Łukasz
3 marca 2015 at 22:26Musi być doskonały! 🙂
Marzena
4 marca 2015 at 10:14Mój ulubiony serniczek. Zabieram sobie kawałeczek 🙂
Ania
4 marca 2015 at 11:40Pysznosci 😉 serniki uwielbiam 😉
Marta
6 marca 2015 at 05:07Ja również je uwielbiam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
4 marca 2015 at 12:39Mój ulubiony sernik <3
Małgosia napiecyku
4 marca 2015 at 19:49Jest na mojej świątecznej liście, Twój wygląda przepysznie 🙂
Marta
6 marca 2015 at 05:06Dziękuje 🙂
Z Majeczką w kuchni
5 marca 2015 at 08:13Wyglada przepysznie, zjadłabym kawałeczek do porannej kawki
Obiad gotowy!
5 marca 2015 at 21:11klasyka wśród serników! bardzo lubię:)