Babki/ Ciasta/ Święta/ Wielkanoc

Babka budyniowo – cytrynowa

To już kolejna propozycja na babkę Wielkanocną na moim blogu. Tym razem upiekłam babkę z proszkiem budyniowym i sokiem z cytryny. Wyszła przepyszna – miękka, delikatna o pięknym cytrynowym aromacie. Długo utrzymuje świeżość. Jest szybka i łatwa do zrobienia. Należy tylko pamiętać aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej ponieważ może wyjść zakalec. Polecam upiec jeszcze przed Wielkanocą! 🙂

baba_smietankowa

Babka budyniowa

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -4 jaja
  • -3/4 szklanki cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -200 g masła
  • -1 szklanka mąki pszennej
  • -1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • -sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • Lukier:
  • -3/4 szklanki cukru pudru
  • -2 łyżki soku z cytryny
  •  

Przygotowanie

Formę do babki dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Odstawiamy.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz proszki budyniowe przesiewam przez sitko, mieszamy. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Porcjami dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniami oraz sok z cytryny. Mieszamy delikatnie na najniższych obrotach miksera - tylko do połączenia. Pod koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy (tylko do połączenia).

Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Lukier:

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny (ma powstać gęsty lukier, w razie konieczności dodajemy więcej cukru pudru bądź wody). Wystudzoną babkę polewamy lukrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Megly
    14 marca 2016 at 19:55

    Babka wygląda na niezwykle lekką i smaczną. Lubię wypieki o cytrynowej nucie. Z chęcią bym ją wypróbowała niebawem. Oczywiście z takim wspaniałym lukrem cytrynowym – obowiązkowo 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    napiecyku
    14 marca 2016 at 21:22

    Bardzo dumnie się prezentuje 🙂

  • Reply
    Marzena
    15 marca 2016 at 20:25

    Super babeczka. Musi być pyszna 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    15 marca 2016 at 21:51

    Ależ musi być pyszna 😉 wygląda obłędnie

  • Reply
    ami
    16 marca 2016 at 19:02

    Przepięknie wygląda! Ostatnio bardzo lubię piec babki, a takiej jeszcze nie robiłam. Zapisuję więc przepis 🙂

  • Reply
    Lolka
    21 maja 2017 at 10:00

    I co mi z tego,że wygląda pięknie ??? To przecież widać ! Komentarze nic nie mówiące. Powinno się pisać opinie po wypróbowaniu przepisu. Tak, żeby było wiadomo jak jest w smaku, a nie w wyglądzie!
    Komentarz to doświadczenie własne, podpowiedź dla innych: czy warto skorzystać z tego przepisu. Więc? Proszę o komentarz od kogoś, kto upiekł już tę babkę :)))

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type