Ciasta/ Ciasta z owocami/ Tarty i ciasta kruche

Szarlotka – najlepsza!

Szarlotka w tej wersji to najlepsza szarlotka jaką jadłam i robiłam. Najbardziej lubię gdy ciasta z jabłkami mają dużo jabłek a mało ciasta i ta właśnie taka jest. Z kruchym, delikatnym ciastem i dużą ilością jabłek. W smaku przepyszna, rozpływająca się wręcz w ustach. Teraz mamy sezon na jabłka więc zachęcam was do upieczenia tej szarlotki. Będziecie zachwycenie jej smakiem 🙂

Szarlotka - najlepsza!

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -3 szklanki mąki
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 serek Danio
  • -3 łyżki gęstej śmietany
  • -250 g masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • -około 8-10 dużych jabłek
  • -cynamon
  • Lukier:
  • -3/4 szklanki cukru pudru
  • -3 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy serek Danio, śmietanę oraz margarynę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (2/3 na spód, 1/3 na wierzch). Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę, wykładając boki.

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie ułożyć połówki jabłek, jeden obok drugiego. Całość posypać cynamonem.

Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. W kilku miejscach nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut.

Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem. Odstawiamy do wystudzenia.

Lukier:

Cukier puder przesypujemy do miseczki, dodajemy śmietanę, mieszamy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    12 września 2015 at 14:47

    Pychotka, tez ją bardzo lubię! Ja jeszcze dodaję budyń ugotowany na ciasto i na to jabłka – wypróbuj kiedyś 🙂

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:40

      Muszę kiedyś zrobić ją z budyniem 🙂

  • Reply
    Marzena
    13 września 2015 at 08:37

    Muszę upiec w końcu to ciacho. Miałam już okazję go spróbować i jest pyszne 🙂

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:39

      Upiecz koniecznie, to moja ulubiona szarlotka 🙂

  • Reply
    Ela
    22 grudnia 2015 at 11:34

    Bez jajek?

    • Reply
      Marta
      22 grudnia 2015 at 11:39

      Tak, bez jajek.

  • Reply
    Wiki
    13 kwietnia 2016 at 13:59

    Przeglądam Twoje przepisy i jestem coraz bardziej zachwycona! Podziwiam talent kulinarny i kreatywność. Nie potrafię zrobić kruchego ciasta (moja mama robi pysznego jabłecznika na kruchym cieście), aż w końcu udało mi się znaleźć dość łatwy przepis przy którym nie będę musiała się martwić czy ciasto wyjdzie odpowiednio kruche 🙂 ciacho wygląda rewelacyjnie! Kradnę ten przepis 🙂

  • Reply
    Ewelina
    16 kwietnia 2016 at 19:30

    Dziś zrobiłam to ciasto na małej blaszce (“na próbę”) i już zostało pochłonięte przez moje głodomorki:) dzieci i mąż zajadali się ze smakiem 😉 jutro od rana znowu je zrobię, bo nawet mały kawałek nie został do kawy 🙂 dziękuję za przepis. Ciasto jest pychotka!

  • Reply
    Katarzyna
    26 kwietnia 2016 at 12:22

    Witam,
    jakich jabłek zwykle Pani używa?Czy któraś konkretna odmiana będzie najbardziej polecana?Ja zwykle do szarlotek używam renety, Jest dość kwaskowa, czy w tym przepisie również się sprawdzi??Pozdrawiam

    • Reply
      Marta
      27 kwietnia 2016 at 22:53

      Używam różnych odmian jabłek. Najlepiej nadadzą się twardsze odmiany i bardziej kwaskowe więc szara reneta jak najbardziej się nada 🙂

  • Reply
    Aga
    12 stycznia 2017 at 19:10

    Zawsze szukam idealnego przepis na szarlotkę gdyż lubię te ciasto o kazdej porze roku i mysle że ten będzie fajny bo właśnie sie piecze

    • Reply
      Marta
      13 stycznia 2017 at 10:41

      Daj znać jak wyszła 🙂

    Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters
    Filter by Custom Post Type