Chleby/ Domowa Piekarnia

Chleb na owsiance

W weekend brałam udział w wypiekaniu na śniadanie organizowanym na facebooku. Wszyscy piekliśmy chleb na owsiance z przepisu Agnieszki. Chleb wyszedł naprawdę przepyszny, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Tak nam smakował, że prawie nie ma już po nim śladu. W tym tygodniu piekę go ponownie 🙂 Polecam.

chlebchleb2

Chleb piekłam razem z:
Dorotą
Agnieszką
Agą
Aliną
Joanną
Bożeną
Danutą
Wiosenką
Martą
Kingą
Kasią
Urszulą
Mają
Pauliną
Agnieszką
Marzenką

Chleb na owsiance

Drukuj przepis

Składniki

  • -500 g białej mąki pszennej
  • -1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant
  • Owsianka:
  • -150 g drobnych płatków owsianych
  • -450 g wrzącej wody
  • -2 łyżki (30 g) miękkiego masła
  • -2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
  • -1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
  • -175 ml mleka
  • Posypka:
  • -1 łyżka czarnego sezamu (ja użyłam czarnuszki)
  • -1 łyżka białego sezamu
  • -1 łyżka płatków owsianych
  • -masło i owsiane otręby do wysypania foremek

Przygotowanie

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami.

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.

Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.

Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

25 komentarzy

  • Reply
    miraga
    13 września 2015 at 20:03

    Udany ten przepis 😉

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:38

      Udany i to bardzo 🙂

  • Reply
    wiosenka27
    13 września 2015 at 20:13

    Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:38

      Ja również dziękuję, pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Marzena
    13 września 2015 at 20:16

    Prawda, że jest pyszny. Dziękuje za wspólne pieczenie 🙂

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:37

      Dziękuję również i pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Kasia S
    13 września 2015 at 20:59

    Chlebek pięknie się prezentuje 🙂 i na dodatek jest bardzo smaczny 🙂
    Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:37

      Chlebek był przepyszny, pozdrawiam i również dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂

  • Reply
    Maja Skorupska
    13 września 2015 at 22:21

    Piękny wyszedł, dziękuję za wspólne pieczenie! 🙂

    • Reply
      Marta
      13 września 2015 at 22:36

      Ja również dziękuję 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    mojewypiekiinietylko
    13 września 2015 at 23:36

    Widzę, że wszystkim chlebek posmakował. Ja tez planuję upiec kolejny. 🙂 Dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie. 🙂

    • Reply
      Marta
      14 września 2015 at 21:30

      Ja również dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Dorota
    14 września 2015 at 07:03

    Fajny chleb Ci się upiekł Marto, fajnie było razem piec 🙂

    • Reply
      Marta
      14 września 2015 at 21:25

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Alina W.
    14 września 2015 at 09:52

    Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.

    • Reply
      Marta
      14 września 2015 at 21:21

      Ja również dziękuję i pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Naturalna Kuchnia Inspiruje
    14 września 2015 at 11:33

    Serdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga

    • Reply
      Marta
      14 września 2015 at 21:20

      Ja również dziękuję, pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    15 września 2015 at 06:57

    Kromka na śniadanie i jestem w niebie;)

  • Reply
    Agnieszka - PolskaZupa
    15 września 2015 at 08:24

    Też go upiekłam, ale nie udało mi się ogarnąć na tyle, żeby go wstawić. Wyszedł pyszny. Twój wygląda rewelacyjnie 🙂

  • Reply
    Marta
    16 września 2015 at 11:24

    Chlebek rewelacyjny! Pyszny był 🙂 Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Basjula
    18 września 2015 at 11:46

    Chlebek wyszedł pyszny – fajnie było razem piec 🙂

  • Reply
    Joantka
    6 stycznia 2017 at 10:55

    Dzisiaj go upiekłam, wyszedł naprawdę pyszny 🙂 super przepis! Zostawiłam go do wyrośnięcia na cała noc bo już było późno wiec nie zostawałam go do drugiego wyrośnięcia.

  • Reply
    Frushi
    20 kwietnia 2017 at 22:50

    ale, że co wszystkie razem w jednej kuchni czy na skype jechałyście każda u siebie i streaming? 😀

  • Reply
    Milutkie
    5 czerwca 2017 at 20:44

    Nie ma to jak chleb własnej roboty! Nie ma nic lepszego, gdy zrobię w domu to znika w ciągu kilku minut! 🙂

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type