W weekend brałam udział w wypiekaniu na śniadanie organizowanym na facebooku. Wszyscy piekliśmy chleb na owsiance z przepisu Agnieszki. Chleb wyszedł naprawdę przepyszny, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Tak nam smakował, że prawie nie ma już po nim śladu. W tym tygodniu piekę go ponownie 🙂 Polecam.
Chleb piekłam razem z:
–Dorotą
–Agnieszką
–Agą
–Aliną
–Joanną
–Bożeną
–Danutą
–Wiosenką
–Martą
–Kingą
–Kasią
–Urszulą
–Mają
–Pauliną
–Agnieszką
–Marzenką
Chleb na owsiance
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g białej mąki pszennej
- -1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant
- Owsianka:
- -150 g drobnych płatków owsianych
- -450 g wrzącej wody
- -2 łyżki (30 g) miękkiego masła
- -2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
- -1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
- -175 ml mleka
- Posypka:
- -1 łyżka czarnego sezamu (ja użyłam czarnuszki)
- -1 łyżka białego sezamu
- -1 łyżka płatków owsianych
- -masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Przygotowanie
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.
Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.
Smacznego 🙂
27 komentarzy
miraga
13 września 2015 at 20:03Udany ten przepis 😉
Marta
13 września 2015 at 22:38Udany i to bardzo 🙂
wiosenka27
13 września 2015 at 20:13Dziękuję za wspólne pieczenie:)
Marta
13 września 2015 at 22:38Ja również dziękuję, pozdrawiam 🙂
Marzena
13 września 2015 at 20:16Prawda, że jest pyszny. Dziękuje za wspólne pieczenie 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:37Dziękuję również i pozdrawiam 🙂
Kasia S
13 września 2015 at 20:59Chlebek pięknie się prezentuje 🙂 i na dodatek jest bardzo smaczny 🙂
Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:37Chlebek był przepyszny, pozdrawiam i również dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
Maja Skorupska
13 września 2015 at 22:21Piękny wyszedł, dziękuję za wspólne pieczenie! 🙂
Marta
13 września 2015 at 22:36Ja również dziękuję 🙂 Pozdrawiam
mojewypiekiinietylko
13 września 2015 at 23:36Widzę, że wszystkim chlebek posmakował. Ja tez planuję upiec kolejny. 🙂 Dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie. 🙂
Marta
14 września 2015 at 21:30Ja również dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam 🙂
Dorota
14 września 2015 at 07:03Fajny chleb Ci się upiekł Marto, fajnie było razem piec 🙂
Marta
14 września 2015 at 21:25Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Alina W.
14 września 2015 at 09:52Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.
Marta
14 września 2015 at 21:21Ja również dziękuję i pozdrawiam 🙂
Naturalna Kuchnia Inspiruje
14 września 2015 at 11:33Serdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga
Marta
14 września 2015 at 21:20Ja również dziękuję, pozdrawiam 🙂
Obiad gotowy!
15 września 2015 at 06:57Kromka na śniadanie i jestem w niebie;)
Agnieszka - PolskaZupa
15 września 2015 at 08:24Też go upiekłam, ale nie udało mi się ogarnąć na tyle, żeby go wstawić. Wyszedł pyszny. Twój wygląda rewelacyjnie 🙂
Marta
16 września 2015 at 11:24Chlebek rewelacyjny! Pyszny był 🙂 Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam 🙂
Basjula
18 września 2015 at 11:46Chlebek wyszedł pyszny – fajnie było razem piec 🙂
Joantka
6 stycznia 2017 at 10:55Dzisiaj go upiekłam, wyszedł naprawdę pyszny 🙂 super przepis! Zostawiłam go do wyrośnięcia na cała noc bo już było późno wiec nie zostawałam go do drugiego wyrośnięcia.
Frushi
20 kwietnia 2017 at 22:50ale, że co wszystkie razem w jednej kuchni czy na skype jechałyście każda u siebie i streaming? 😀
Milutkie
5 czerwca 2017 at 20:44Nie ma to jak chleb własnej roboty! Nie ma nic lepszego, gdy zrobię w domu to znika w ciągu kilku minut! 🙂
Agnieszka
8 września 2017 at 17:10Dziś postanowiłam go upiec. Więc jak na razie rośnie. Dam znać czy się udał? Do usłyszenia później.
Calineczka
4 lipca 2020 at 21:24Dziś przed południem zrobiłam i do kolacji zniknął cały 😀 Niech to będzie najlepszą rekomendacją – po prostu super.