Bułki/ Chleby/ Domowa Piekarnia

Bagietki z serem

Pyszne bagietki 🙂 Miękkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Robi się je bardzo szybko, wystarczy dzień wcześniej przygotować zaczyn a następnego dnia zagnieść ciasto i upiec. Pierwszego dnia zjedliśmy je z dodatkami na śniadanie a następnego zrobiłam z nich pyszne zapiekanki. Polecam 🙂


Bagietki z serem

Drukuj przepis

Składniki

  • zaczyn:
  • -0,5 szklanki mąki
  • -0,5 szklanki letniej wody
  • -mały kawałek drożdży (kulka wielkości groszku) lub 1/3 łyżeczki suchych
  • ciasto:
  • -2,5 szklanki mąki pszennej typ 750 Kłos- Pol
  • -2/3 szklanki wody
  • -1 łyżeczka soli
  • -1 łyżeczka cukru
  • -2 łyżki masła
  • -10 g drożdży świeżych (lub 5 g suchych)
  • -50 g sera żółtego typu parmezan, bursztyn (ja użyłam goudy)
  • Dodatkowo:
  • -olej do posmarowania ciasta

Przygotowanie

Dzień wcześniej, wieczorem w miseczce mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.

Następnego dnia wodę podgrzewamy w garnku, rozpuszczamy w niej masło, cukier i sól. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiewamy, wlewamy lekko ciepłą wodę z masłem, dodajemy drożdże oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto (około 10 minut), będzie lekko kleiste. Do ciasta wmieszać pokrojony w drobną kostkę ser. Dłonie posmarować olejem, uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, złożyć kilkakrotnie jak kopertę, rozpłaszczyć na prostokąt ok 20 x 30 cm. Ciasto pokroić na 4* podłużne paski (5 x 30 cm), każdy przekręcić kilka razy, formując wałek. Ułożyć na blasze w odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 20 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Nagrzany piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Wstawić blachę z bagietkami i piec ok 20-25 minut (po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni).

Upieczone bagietki wystudzić przykryte ściereczką.

*Ja zrobiłam 2 długie bagietki

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    23 lutego 2015 at 14:55

    Domowe pieczywko, pychotka!

  • Reply
    Obiad gotowy!
    23 lutego 2015 at 16:13

    Jak miło, że moje bagietki przypadły do gustu:) Są pyszne!

    • Reply
      Marta
      23 lutego 2015 at 17:22

      Bardzo mi smakowały 🙂 Dziękuje za super przepis 🙂

  • Reply
    Ania
    23 lutego 2015 at 20:27

    Na taka bagietke mam smak 😉 pieknie wygladaja 😉

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.